Vitamina për shëndetin e lëkurës: Përfitimet në elasticitet dhe kundër rrudhave të lëkurës

2021-06-17 në ora 23:46

Trupi juaj ka nevojë për vitamina për të funksionuar. Ndonjëherë, një mungesë e vitaminave mund të jetë shumë e dukshme, sepse ndikon në pamjen e lëkurës.

Disa vitamina janë veçanërisht të rëndësishme për shëndetin e lëkurës, shkruan Very Well Health përcjell Gazeta Shneta.

Realiteti është se mënyra më e rëndësishme për të mbështetur shëndetin e lëkurës është të hani një dietë të shëndetshme të pasur me vitamina. Një trup i shëndetshëm, nga ana tjetër, ndihmon në mbështetjen e lëkurës së shëndetshme.

Lëkura juaj shpesh mund të jetë një dritare në brendësinë tuaj. Lëkura e verdhë, për shembull mund të jetë një shenjë e dëmtimit të mëlçisë.

kujdesi nga lekures dhe fytyres

Vitamina A

Një formë e vitaminës A e quajtur retinol është një nga përbërësit më të njohur të kujdesit të lëkurës në tregun farmaceutik.

Ka prova të rëndësishme klinike që tregojnë se mund të ndihmojë në kufizimin e shfaqjes së vijave të holla dhe rrudhave. Gjithashtu mund të rrisë shpejtësinë me të cilën lëkura riparohet dhe shëron veten.

Vitamina C

Vitamina C është një antioksidant i njohur që luan një rol në ndërtimin e kolagjenit. Hulumtimi se si ndikon në lëkurë është ende mjaft i kufizuar, por ka disa prova që mund të kufizojnë dëmtimet e lëkurës nga rrezet të diellit UV.

Ju nuk duhet të përdorni një produkt të vitaminës C si zëvendësim të kremit kundër diellit, megjithëse nuk thith rrezet UVA ose UVB. Njerëzit me mungesë të vitaminës C (skorbut) mund të përjetojnë shërim të ngadaltë të plagëve dhe lëkurë të thatë.

kozmetike -lekura dhe fytyra

Vitamina D

Ju absorboni vitaminën D përmes ekspozimit në diell. Për shkak të shqetësimeve rreth asaj se si rrezet UV ndikojnë në lëkurë, ju ndoshta e mbani lëkurën tuaj të mbuluar ose përdorni krem ​​kundër diellit kur jeni jashtë, gjë që mund të rrisë rrezikun e mungesës së vitaminës D.

Mungesa e vitaminës D mund të shkaktojë probleme me thithjen e kalciumit dhe nga ana tjetër, të ndikojë në shëndetin e kockave tuaja.

Disa studime sugjerojnë që format aktuale të vitaminës D mund të ndihmojnë njerëzit me forma të caktuara të psoriazës.

Vitamina E

Vitamina E zakonisht përfshihet si përbërës në shumë produkte të kujdesit për lëkurën. Është një antioksidant që është jetik për të mbajtur lëkurën të shëndetshme.

Mund të ketë disa efekte mbrojtëse në lidhje me rrezet UV, por si vitamina C, nuk është një zëvendësim i kremrave ndaj diellit.

Sidoqoftë, mund të ndihmojë në shërimin e lëkurës së djegur nga dielli, e cila është arsyeja pse do ta shihni të përfshirë si një përbërës në shumë kremëra dhe xhel për lehtësimin e lëkurës së djegur nga dielli.

Vitamina K

Vitamina K luan një rol në mpiksjen e gjakut dhe shëndetin e kockave. Për shkak se ndihmon në mpiksjen, është thelbësore në shërimin e plagëve. Nuk ka shumë hulumtime për vitaminën K dhe shëndetin e lëkurës, por ajo që dimë sugjeron që mund të zvogëlojë shfaqjen e mavijosjeve.

Po në lidhje me vitaminat B për lëkurën?

Studiuesit nuk e kuptojnë plotësisht rolin midis shumë vitaminave të grupit B dhe shëndetit të lëkurës. Suplementet e biotinës, për shembull mund të ndihmojnë njerëzit me një mungesë të kësaj vitamine, por ka pak prova që mund të ndihmojnë individë të shëndetshëm në lidhje me problemet e lëkurës. E njëjta gjë vlen për vitaminat e tjera të grupit B, si niacina dhe riboflavina.

kozmetike - lekura dhe fytyra

Përfitimet e vitaminave mbi shëndetin e lëkurës?

Këtu janë disa nga pretendimet e shpeshta që mund të shihni në lidhje me vitaminat për kujdesin e lëkurës.

Anti-rrudhjes: Shumë pretendime në lidhje me vitaminat nuk mbështeten nga kërkime të gjera. Studimet tregojnë se retinoli (forma sintetike e vitaminës A që gjendet në shumë produkte të kujdesit për lëkurën) është efektiv kundër shenjave të plakjes, siç janë rrudhat.

Përmirësojnë elasticitetin e lëkurës: Hulumtimet sugjerojnë që vitamina C në bazë ditore mund të ndihmojë në përmirësimin e elasticitetit të lëkurës.

Reduktojnë dëmtimin e lëkurës: Ka prova kontradiktore nëse vitamina E mund të ndihmojë me dhëmbëza e vogla të lëkurs. Një rishikim i studimeve të vitit 2015 tregoi se në disa raste, aplikimi i vitaminës E në ditët e sotme ndihmoi në zvogëlimin e shfaqjes së shenjave dhe në disa raste të tjera i bëri ato më keq.

Reduktojnë inflamacionin. Disa produkte të lëkurës mund të irritojnë më shumë sesa ta qetësojnë lëkurën. Një studim nga 2009 sugjeron që vitamina E dhe D mund të ndihmojnë në acarimin e lëkurës për shkak të dermatitit të kontaktit.

kozmetike - lekura dhe fytyra

Rreziqet eventuale në lidhje me përdorimin në masë të shtuar të vitaminave të lëkurës?

Është e mundur të përjetoni reagime anësore kur merrni sasi të mëdha të një vitamine specifike.

Ndërsa nuk ka rrezik për mbidozim të një suplement të vitaminës C – sepse është i tretshëm në ujë, ju e largoni atë përmes urinës pjesën e tepërt – është e mundur për një efekt anësor kur e përdorni atë në mënyrë lokale.

Disa efekte anësore të përdorimit lokal të vitaminës C përfshijnë: zverdhja e lëkurës, ngjyrosja e rrobave, krijimin i një zone të tharë dhe urtikarien.

Retinoidet aktuale mund të shkaktojnë acarim të lëkurës, veçanërisht tek njerëzit me lëkurë të ndjeshme.

Marrja e tepërt e vitaminës E në formë suplementi mund të shkaktojë efekte të rënda në prostatë dhe shëndetin e zemrës. Ndër të tjera mund të ndërveprojë me barna të caktuara, si antikoagulantët. /Gazeta Shneta/