Zbulim i ri: Jeta në Tokë mund të jetë mbi 4 miliardë vjeçare

2017-03-03 në ora 14:54

Disa mikrofosile të gjetura kohët e fundit në Kanada, mendohet se janë fosilet më të lashta të gjetura deri më sot në Tokë dhe ato mund shërbejnë si provë se jeta në planetin tonë ka filluar më tepër se 4 miliardë vjet më parë. Ky përfundim i një studimi të ri është botuar në revistën “Nature”.

Shkencëtarët nuk qenë të aftë të përcaktojnë me saktësi kohën se kur janë formuar fosilet, ato mund të jenë deri në 4.3 miliardë vjeçare, por sipas tyre, janë e pakta 3.8 miliardë vjeçare. Kjo do të thotë se fosilet e zbuluara së fundi janë rreth 300 milionë vjet më të lashta se ato të zbuluara deri tani, thonë studjuesit e Universitetit College të Londrës, që e bënë zbulimin.

Fosilet janë shumë të vogla, sa rreth gjysma e trashësisë së një fije floku të njerëzve dhe ato janë të padukshme për syrin e njeriut. Shkencëtarët thonë se ato kanë ardhur nga mikrobe të lashta, të formuara në xhepat me ujë të ngrohtë në fundin e oqeanit.

“Zbulimi ynë mbështet idenë se jeta ka filluar nga xhepat e nxehta të oqeanit, pak pas formimit të planetit tonë,” – thotë autori i studimit,

Matthew Dodd. “Këtë fillim të hershëm të jetës në Tokë e mbështesin edhe të dhëna të tjera, si zbulimi kohët e fundit i shtresave sedimentare

3,700 milionë vjeçare, që ka marrë formën e mikroorganizmave, “- thotë ai.

Studjuesi Dodd thotë se fillimi i jetës në Tokë jo shumë kohë pas formimit të planetit, që mendohet të ketë ndodhur 4.57 miliardë vite më parë, do të thotë se ka mundësi që në një planet që kanë ujë, të ketë filluar jeta brenda një periudhë po aq të shkurtër.

“Tani mund të gjejmë fakte që të ketë patur jetë në Mars 4 miliardë vjet më parë,” thotë shkencëtari.

Vendi ku u gjetën fosilet ndodhet në veri të Kebekut në Kanada. Pikërisht atje janë zbuluar edhe shkëmbinjtë më të vjetër sedimentarë të Tokës.

Para këtij zbulimi, fosili më i vjetër mendohej se ishte një fosil rreth 3.46 milairdë vjeçar i zbuluar në Australinë Perëdnimore