Zhvillimi i fëmijës në muajin e parë

2017-03-13 në ora 10:04

Çfarë mund të bëjë bebi i porsalindur:

Koka e tij nuk kontrollohet, por kur është shtrirë e kthen kokën në pozicionin e tij të favorshëm

Mund të tundë duart dhe këmbët në të dyja anët e trupit. Këmbët i ka paksa të përthyera

Mund të fokusojë sytë në objekte me largësi 20-30 cm, pa qenë në gjendje t’i shikojë ato

Nuk mund të dallojë kush e ushqen, kush e mban në duar dhe kush është mami apo babi

Ndihet i gëzuar kur ushqehet, por nuk e di ç’është gëzimi

Mund të dëgjojë zhurma dhe zëra edhe para lindjes

Për të porsalindurit e vetmja mënyrë komunikimi është e qara. Të qarët mund të jetë i ndryshëm në varësi të nevojës së tij- uri, dhimbje, të qenurit i lagur, frikë ose vetmi

Muaji i parë…

Çfarë mund të bëjë në fund të muajit të parë:

Ka koordinim më të mirë

Kur është përmbys, mund të çojë kokën për disa sekonda. Nëse e çon lart, mund të mbajë kokën për 1-2 sekonda në të njëjtin pozicion. Mund të fokusojë sytë në një person

Ndihet i gëzuar kur ushqehet por nuk e di ç’është gëzimi

Mund të tundë këmbët e duart në të dyja anët e trupit

Këmbët i ka pak të përthyera. Mund të ndjekë me sy një pikë drite që lëviz për pak sekonda

Habitet nga tingujt e lartë

Vini Re! Të gjithë fëmijët janë të ndryshëm nga njëri tjetri dhe secili ka ritmin e tij të rritjes. Stadet e përshkruara të zhvillimit janë bazuar mbi nivelet mesatare. Mos u shqetëso nëse bebi yt nuk është sipas kësaj mesatareje. Nëse vini re diçka shqetësuese në zhvillimin e tij, kontakto me pediatrin. /babylino