717 kosovarë të prekur nga tuberkulozi në vitin 2016

2017-03-24 në ora 08:26

Ministria e Shëndetësisë ka ndërmarrë një fushatë për ndërgjegjësimin e tuberkulozit sot në Ditën Botërore të kësaj sëmundje.

Sipas MSH-së, gjatë vitit 2016 në Kosovë janë regjistruar 717 raste të tuberkulozit, transmeton Gazeta Shneta.

Në botë, një e treta e popullsisë është e infektuar nga kjo sëmundje dhe çdo 10 sekonda një person vdes nga TB.

Fakte për tuberkulozin:

I sëmuri nga tuberkulozi mund të infektojë 10 – 15 njerëz brenda një viti!

Tuberkulozi mund të parandalohet dhe të mjekohet;

Lajmërohuni me kohë tek mjeku nëse keni ndonjë keqësim të shëndetit tuaj;

Mjekimi i tuberkulozit është falas;

DOTS -i (marrja e rregullt e barnave në prani të punëtorit shëndetësor) shpëton jetën e të sëmurëve nga tuberkulozi.