Çfarë do të ndodhte nëse nuk do bënit dush për një vit?

2017-05-04 në ora 19:06

Larja e dy apo më shumë herë në ditë mund të prish shtresën e lëkurës, e cila mund të çojë në acarim dhe inflamacion.

Por çfarë do të ndodhte nëse dikush nuk do të bënte dush për një vit të tërë?

Potencialisht shumë efekte të padëshiruara (dhe krejtësisht të shmangshme). Këtu, ekspertët peshojnë në atë që mund të ndodhë hipotetikisht në lëkurën tuaj nëse ju heqni dorë nga dushi për një vit të plotë, transmeton Gazeta Shneta.

Do të bëheshit imun ndaj erës së trupit

“Me kusht që të mos lani pjesët kyçe të trupit, ju do të krijoni një shprehi të pakëndshme, duke krijuar imunitet ndaj erës së keqe të trupit” thotë Dr. Zeichner.

Lëkura e vdekur do të rritet.

Mos-larja e trupit për një vit mund të çojë në një rritje të qelizave të vdekura të qelizave të lëkurës, thotë Amy Wechsler, një dermatolog i qytetit të Nju Jorkut.

Do të ndodhte dhimbja dhe kruarja e trupit.

“Kjo është një ndërlikim për t’u përgjigjur, sepse llojet e ndryshme të lëkurës do të reagojnë ndryshe për të mos pastruar për një vit”, Elizabeth Tanzi, themelues dhe drejtor i Capital Laser & Skin Care dhe profesor klinik i asociuar, departamenti i dermatologjisë në Qendrën Mjekësore të Universitetit George Washington . “Por në përgjithësi, kur lëkura nuk pastrohet, mund të ketë kruarje nga mungesa e lulëzimit dhe një skuqje me ngjyrë të kuqe me yndyrë mund të formohet në pjesë të caktuara të fytyrës, kokës dhe gjoksit”.

Kërpudhat do të fillojnë të rriten në vende të papritura.

“Përveç erërave të trupit, do të kishte një rritje të shpejtë të baktereve dhe kërpudhave të mundshme në ijë, krahë, mollaqe, këmbë”, thotë Wechsler.

Do të bëheshit më të prirur ndaj infeksionit.

Siç shpjegon Zeichner, nëse jeni i ekspozuar ndaj papastërtisë dhe zhvilloni një prerje apo gërvishtje në lëkurë, do t’ju duhet të pastroni atë zonë. Nëse nuk e bëni atë, do të bëheni më të prirur ndaj infeksionit.

Në fund, të gjitha llojet e efekteve anësore të çuditshme dhe pothuajse të frikshme do të ndodhin nëse ju (ose dikush që njihni) ikin nga pastrimi për një vit të plotë kalendarik./Gazeta Shneta/