Varianti i Brazilit mund të përhapet më lehtë dhe mund t’i shmanget sistemit imunitar, zbulojnë shkencëtarët

2021-03-02 në ora 22:47

Vlerësimi i parë i variantit brazilian të Covid-19, i identifikuar rishtazi në Mbretërinë e Bashkuar, tregon se mund të përhapet më lehtë – dhe t’i shmanget sistemit imunitar.

Shkencëtarët nga Brazili dhe Britania e Madhe vlerësojnë se varianti i njohur si P1, është 1.4 deri në 2.2 herë më i transmetueshëm se versionet e mëparshme të koronavirusit që qarkullojnë në Manaus, qyteti i Amazonës ku lindin origjina e variantit shkruan Reuters, përcjell Gazeta Shneta.

Poashtu, nga hulumtimet është thënë se ky variant është në gjendje të godet mes 25 dhe 61% të imunitetit mbrojtës, sipas studiuesve në Imperial College London dhe Universitetit të Sao Paulo.

“Ajo që ne nuk e dimë është shkalla e mbrojtjes që sigurojnë vaksinat kundër këtij lloji të variantit” u shprehen studiuesit. /Gazeta Shneta/