3 Mënyra se si teknologjia po e shkatërron jetën e fëmijëve

2018-02-05 në ora 08:31

Është e lehtë të thuash veten se prindërit e tjerë po “bëjnë atë gabim” nëse fëmijët e tyre po shpenzojnë shumë kohë me pajisje teknologjike. Ndoshta ju keni provuar për të bërë luftën e mirë dhe keni arritur të largoni fëmijët tuaj nga joshja e teknologjisë bashkëkohore, ose ndoshta, si shumë të tjerë, ju keni bërë lutje të pandërprera. Sido që të jetë, dita juaj ndoshta po vjen shkruan Mom.me transmeton Gazeta Shneta.

Këto lojëra, këto video, këto pajisje që e lejojnë një fëmijë të bëjnë pothuajse çdo gjë që mund të shohin, pa hequr dorë asnjëherë nga një gisht i mallkuar, janë gjithsesi më të fuqishme se secili prej nesh dhe idetë tona të vjetëruara të fëmijërisë së kombinuar.

Mënyrat që teknologjia po shkatërron jetët e fëmijëve tanë

1. Mirupafshim, Vërejtje e Viruseve 

Çdo herë që unë kam për të përsëritur një kërkesë për një nga fëmijët e mi dhe të ata më shikojnë dhe menjëherë më injorojnë mua për një ekran, një pjesë e shpirtit tim vdes. Kjo më bën të trishtuar dhe të çmendur në të njëjtën kohë. Kufijtë e vëmendjes janë duke u zbërthyer në vështirësi, me breshëri të shkurtra të argëtimit kibernetik që kërkojnë shumë pak fuqi truri për t’u tretur. Dhe nuk janë vetëm fëmijët.

Nëse më pyetni, gjithnjë e më shumë të rritur po humbin aftësinë e tyre për t’u përqëndruar në çdo gjë, përveç vetvetes, gjatë bisedës me njeri-tjetrën. Është një rezultat i gjithë kohës së kaluar duke u përqendruar në mendjen njerëzore, përveç ekranit para nesh. Asnjë ndërveprim njerëzor nuk kërkohet. Kemi një dëshirë dhe e kemi përmbushur. Na e ka  plaçkitur. Shumica e njerëzve që ju përfundoni duke folur në një bar ose në park ose kudo, ata flasin për veten e tyre. Ata kurrë nuk bëjnë një pyetje të vetme për ty.

2. Heronjët Vapid Jemi Ne

Zot i madh, a jemi ulur ndonjëherë në zona të reja si një racë njerëzore. A keni parë disa nga këta njerëz që fëmijët po adhurojnë në YouTube dhe në internet këto ditë? Unë e di se kjo më bën të tingëllojë e ngathët dhe e vjetër, por betohem se nuk mund ta ndihmoj!

Unë u rrita duke adhuruar rock’n’rollers dhe atletë, dhe ndërsa ato nuk janë llojet e njerëzve ne duhet domosdoshmërisht t’u themi fëmijëve tanë që t’i shohin, të paktën muzikantët dhe yjet e sportit në fakt mund të bëni asgjë, ju e dini ?! Ashtu si, ata mund të shkruanin këngë ose të shkonin në shtëpi.

Kthehu, Billy Idol. Unë kurrë nuk kuptova se sa dua që fëmijët e mi të të kërkojnë ty.

3. Ngjethje, Bullizma, Të vërteta dhe Trolle

Ndoshta aspekti më i tmerrshëm i çdo gjëje që ka të bëjë me gjithë këtë është fakti se ne e dimë se nuk mund t’i mbajmë fëmijët tanë të dashur që të dalin në errësirën e errët të internetit përfundimisht. Është e pashmangshme. Është një siguri. Është fati i tyre. Çdo mrekulli e bukur e një fëmije që ne krijojmë, në fund të fundit, në rreth 7-10 vjet, endet drejtpërdrejt në mbretërinë e vendeve më të këqija të shoqërisë që bota ka njohur ndonjëherë. Para pak kohe, ata do të shkojnë në internet dhe nuk do të dalin kurrë derisa të jemi të vdekur dhe të ikur.

Ky është mendimi më i frikshëm i të gjithë atyre. Të tre fëmijët e mi do të hyjnë së shpejti në atë botë kibernetike të mbushur me urrejtës dhe të këqia, qëllimi dhe dëshira e të cilëve në këtë botë është që të lëndojnë, trembin dhe poshtërojnë njeriun e tyre. Më vjen aq çuditshëm, duke e ditur atë që di, duke menduar për fëmijët e mi që po pengohen në një nga tmerret që kam parë në internet. Realiteti i shikimit të një fëmije që po ngacmohet apo frikësohet në hapësirën kibernetike është një tjetër realitet krejtësisht. Mund të shkatërrojë një jetë në mënyrë të thjeshtë. Mund të përfundojë edhe një.

Dua të kthehem prapa në kohë. Përveçse unë nuk e bëj. Unë dua të bllokoj fëmijët e mi në bodrum për t’i mbajtur ata të sigurt. Përveçse unë nuk e bëj. Unë dua të tërheq kabllot në të gjithë këtë teknologji. Në ferr të shkojnë të tjerët. Përveçse unë nuk e bëj. Unë me të vërtetë nuk e bëj. Por unë jam e dëshpëruar për përgjigjet në një nga kohët më të frikshme të jetës sime. Ashtu si nëna ime ishte shumë kohë më parë, dhe nëna e saj shumë kohë më parë. / Gazeta Shneta