BE duhet të përdorë të gjitha opsionet e vaksinës për të mposhtur COVID, sipas agjencisë EMA

2021-06-17 në ora 20:57

Shtetet e BE-së duhet të përdorin të gjitha opsionet e vaksinës në dispozicion për të luftuar pandeminë e koronavirusit tha të enjten Agjencia Evropiane e Barnave (EMA).

Komentet pasojnë ndërsa disa vende kufizojnë përdorimin e të ashtuquajturve vaksinë vektoriale virale si AstraZeneca dhe Johnson & Johnson për shkak të një lidhje me mpiksje të rrallë të gjakut dhe në vend të kësaj zgjedhin vaksinat ARNm si Pfizer dhe Moderna, shkruan MedicalxPress përcjell Gazeta Shneta.

“Ne jemi akoma në një pandemi dhe është shumë e rëndësishme që në këtë luftë kundër kësaj pandemie të përdorim të gjitha opsionet që kemi në dispozicion,” tha Marco Cavaleri, shefi i strategjisë së vaksinave të EMA-së, në një konferencë shtypi.

Dr. Cavaleri tha se atëherë “varet nga vendet anëtare se si i përdorin ato në interesin më të mirë të shëndetit publik”.

EMA më parë mohoi që Dr. Cavaleri të kishte sugjeruar në një intervistë me një gazetë italiane që të tërhiqet vaksina AstraZeneca, madje edhe për njerëzit mbi 60 vjeç tek të cilët aktualisht është i kufizuar në një numër shtetesh.

Eksperti i EMA shtoi se ishte “shumë e vështirë të thuash” se cili lloj i teknologjisë së vaksinave mund të rezultojë më dominues në të ardhmen dhe se të gjitha vaksinat ekzistuese “tashmë kanë shpëtuar mijëra dhe miliona jetë”.

“Ne jemi thjesht të kënaqur që kemi kaq shumë opsione”.

EMA aktualisht ka autorizuar katër vaksina: Pfizer / BioNTech, Moderna, AstraZeneca dhe J&J. /Gazeta Shneta/