Çfarë ndodh në trurin tonë kur hapim gojën në mënyrë të pavullnetshme

2017-10-18 në ora 07:51

Ju të gjithë mund të jeni duke hapur gojën për gjumë, vetëm duke lexuar këtë fjali, përfundimisht është ngjitëse. Tani studiuesit kanë hedhur një vështrim mbi atë çfarë ndodh në trurin tonë për t’i dhënë përgjigje pyetjes tonë.

Një ekip i universitetit të Nottinghamit zbuloi se kjo gjë ndodh në një pjesë të trurit, e cila është përgjegjëse për funksionimin e forcës lëvizëse.

Hapja e gojës është një formë shumë e zakonshme e sindromës echophenomena, që është imitimi në mënyrë automatike të veprimeve të dikujt tjetër.

Dr Andrew Gallup, një psikolog në një Institut Politeknik, i cili ka kryer kërkime në lidhjen midis empatisë dhe hapjes së gojës, tha se ne ende dimë relativisht pak për arsyen pse ne hapim gojën për gjumë.

Studime të ndryshme kanë propozuar lidhje mes kësaj dukurie ngjitëse dhe ndjeshmërisë, megjithatë kërkimet që mbështesin këtë lidhje janë të ngatërruara dhe jo konsistente.

Konkluzionet e deritanishme nuk mund të provojnë ende se akti i hapjes së gojës ka të bëjë me empatinë./tvklan.al