Dr. Izet Sadiku: Në Infektivë po trajtohen 90 pacientë, po vërehet rritja e rasteve nga fushata

2021-02-22 në ora 16:13

Aktualisht në Klinikën Infektive janë të shtrirë 90 pacientë me koronavirus dhe rreth 70 për qind e tyre janë me oksigjenoterapi.

Kështu ka treguar infektologu, Izet Sadiku i cili tha se në mjekimin intensiv gjithmonë ndodhen 4 deri 5 pacientë.

“Faktikisht ne i kemi kapacitetet e mbushura me pacientë me COVID, i kemi 90 pacientë, por është e mbushur për arsye se në një repart është duke u bërë vendosja e oksigjenit qendror që do të jetë një ndihmesë shumë e madhe për trajtimin e pacientëve me COVID-19. Ndërsa, repartet e tjera që janë në dispozicion 90 shtretër të gjithë i kemi të mbushur me pacientë prej të cilëve 60 deri 70 për qind e tyre janë me oksigjenoterapi dhe faktikisht Klinika Infektive vazhdimisht është e mbushur me pacientë. I kemi disa (pacientë) në mjekimin intensiv, zakonisht 4 deri 5 pacientë janë në gjendje të rëndë, por edhe këta që janë në reparte që janë me oksigjenoterapi janë pacientë që potencialisht në çdo moment mund t’iu keqësohet gjendja e tyre”, theksoi ai.

Sadiku thotë se ditëve të fundit është vërejtur një rritje e lehtë e rasteve si pasojë e lirimit të masave që u bënë javë më parë.

Infektologu i Klinikës Infektive beson se nuk do ketë rritje të lartë të rasteve me koronavirus.

“Ne kemi parë një rritje të lehtë të rasteve këtë javë, sigurisht kjo është si pasojë që tek ne janë të liruara të gjitha masat, kemi pastaj numër apo lëvizje që ka pasur gjatë fushatës por kjo çështje do vërehet edhe këtë javë. Por ky numër nuk është shumë i madh në krahasim me masat e liruara që janë, por ndikimi i fushatës do vërehet edhe këtë javë. Unë besoj që deri tash kemi pasur (rritje të rasteve), por shpresat janë që do kemi një rritje të vogël, jo rritje shumë e madhe”, deklaroi Sadiku për KosovaPress.

Ndonëse, tashmë po bëhen gati 1 vit prej kur vendi regjistroi rastet e para me koronavirus, pacientëve që u përshkruhet për trajtim ilaçi antiviral Remdesiviri duhet të sigurohet nga vetë ata.

“Kemi mungesa të herëpashershme, zakonisht ajo që është prej barnave antivirale si Favipiraviri e kemi vazhdimisht, ndërsa remdesiviri mungon dhe vazhdon të blihet nga qytetarët”, theksoi ai.