Dy milionë raste të reja ditore me COVID në nivelin global, raporton AFP

2022-01-09 në ora 19:11

Bota regjistroi më shumë se dy milionë raste ditore të koronavirusit mesatarisht midis 1 dhe 7 janarit me shifra që u dyfishuan në 10 ditëshin e fundit, tregoi një raport i AFP të shtunën.

Një mesatare prej 2,106,118 infeksionesh të reja ditore u raportuan gjatë periudhës shtatëditore, menjëherë pasi u kalua pragu i një milion rasteve në javën 23-29 dhjetor 2021, shkruan MedicalxPress përcjell Gazeta Shneta.

Numrat e rinj globalë të rasteve janë rritur me 270 për qind që kur varianti shumë ngjitës Omicron u zbulua në Afrikën e Jugut në fund të nëntorit.

Por vdekjet e lidhura me COVID ishin në nivelin e tyre më të ulët që nga tetori 2020, me një mesatare prej 6,237 në ditë të regjistruara në periudhën midis 1 dhe 7 janarit.

Edhe pse studimet e hershme sugjerojnë se Omicron shkakton sëmundje më pak të rënda, ekspertët kanë paralajmëruar se volumi i madh i rasteve të nxitura nga tendosja mund të mbingarkojë ende sistemet shëndetësore.

Vendet në mbarë botën kanë rifutur kufizime dhe kanë rritur programet e vaksinimit në një përpjekje për të frenuar përhapjen e virusit.

Evropa, si dhe Shtetet e Bashkuara dhe Kanadaja, janë pikat e nxehta të infeksionit në botë. Të dy rajonet përfaqësonin përkatësisht 49 për qind dhe 33 për qind të rasteve globale të COVID në javën e kaluar.

Rastet me COVID u rritën me 47 për qind në Evropë dhe 76 për qind në Shtetet e Bashkuara dhe Kanada krahasuar me javën e kaluar.

Numri i rasteve të reja të raportuara në Afrikë mbeti i qëndrueshëm, por, si kudo tjetër, ishin në nivelin e tyre më të lartë që nga fillimi i pandemisë në muajin mars 2020.

Shifrat bazohen në statistikat zyrtare të lëshuara nga autoritetet kombëtare shëndetësore.

Një pjesë e konsiderueshme e rasteve më pak të rënda ose asimptomatike nuk zbulohen pavarësisht regjimeve të intensifikuara të testimit që nga fillimi i pandemisë.

Politikat e testimit gjithashtu ndryshojnë nga një vend në tjetrin.

Duke marrë parasysh vdekshmërinë e tepërt të lidhur me COVID-19, Organizata Botërore e Shëndetësisë vlerëson se numri i përgjithshëm i vdekjeve mund të jetë dy deri në tre herë më i lartë në periudhën pandemike. /Gazeta Shneta/