Studimi i ri rreth imunizimit kundër COVID ofron siguri në kohën e periodave menstruale tek femrat

2022-01-09 në ora 18:58

Një nga studimet e para për të gjurmuar nëse vaksinimi kundër COVID-19 mund të ndikojë në periodat e grave gjeti një ndryshim të vogël dhe të përkohshëm.

Hulumtimi i botuar të mërkurën gjurmoi gati 4,000 gra amerikane gjatë gjashtë cikleve menstruale pas një injeksioni vaksine që filloi rreth një ditë më vonë se zakonisht. Por nuk pati asnjë ndryshim në numrin e ditëve të gjakderdhjes menstruale pas vaksinimit kundër COVID-19, shkruan MedicalxPress përcjell Gazeta Shneta.

“Kjo është tepër qetësuese,” tha Dr. Alison Edelman nga Universiteti i Shëndetit dhe Shkencës në Oregon, e cila udhëhoqi hulumtimin dhe tha se është e rëndësishme t’u thuash grave se çfarë të presin.

Disa gra kanë raportuar perioda të parregullta ose ndryshime të tjera menstruale pas injektimit të dozës së vaksinës.

Ciklet menstruale numërohen nga dita e parë e një menstruacioni deri në ditën e parë ciklit tjetër.

Ndryshimet e lehta nga muaji në muaj janë normale dhe stresi, dieta, madje edhe ushtrimet mund të nxisin ndryshime të përkohshme.

Dr. Edelman tha se studimi përfshinte gra me gjatësinë më të zakonshme të ciklit, mesatarisht nga 24 deri në 38 ditë. Studiuesit gjurmuan gratë e vaksinuara për tre cikle para vaksinimit dhe tre cikle pas vaksinimit, duke përfshirë muajt që morën një dozë – dhe i krahasuan ato me gratë e pavaksinuara.

Një nëngrup prej 358 grave që morën të dyja dozat e vaksinës në të njëjtin cikël menstrual panë një ndryshim pak më të madh në gjatësinë e ciklit të tyre të ardhshëm, mesatarisht dy ditë. Rreth 10% e tyre kishin një ndryshim prej tetë ditësh ose më shumë, por më pas u kthyen në kufijtë normal, raportuan studiuesit në revistën Obstetrics & Gynecology.

Gjetjet ofrojnë “prova të reja të rëndësishme që nënvizojnë se çdo ndikim i vaksinave të COVID në menstruacione është minimal dhe i përkohshëm,” tha Dr. Christopher Zahn i Kolegjit Amerikan të Obstetërve dhe Gjinekologëve në një deklaratë. /Gazeta Shneta/