Fëmijët e lindur me prerje cezariane janë më të prirur të bëhen obezë në të ardhmen

2018-02-01 në ora 12:10

Një hulumtim ka gjetur një mesatare prej 14 nga 100 foshnje të lindura me prerje cezariane që ishin të trashë para moshës pesëvjeçare. Një studim i kohëve të fundit ka gjetur se fëmijët e lindur me prerje cezariane ka 50% më shumë të ngjarë të jenë të trashë nga koha kur i bëjnë pesë vjet shkruan Kidspot transmeton Gazeta Shneta.

Shqyrtimi i përfitimeve afatgjata dhe rreziqet e lindjeve cezariane të kryera nga Qendra e Shëndetit Riprodhues në Universitetin e Edinburgut gjetën një mesatare prej 9.2 në çdo 100 foshnje të lindura me lindje natyrale ishin të trashë para se të ishin pesë vjeç. Kjo statistikë u rrit në 14 nga 100 për foshnjat e lindura nëpërmjet prerjes cezariane.

79 studime shkencore janë hulumtuar nga afër për 30 milion gra. Me gjetjet që krahasojnë peshën, studimi gjithashtu zbuloi se foshnjat e lindura nëpërmjet prerjes cezariane kishin gjasa të pësonin astmë gjatë viteve të tyre të fëmijërisë dhe nënat e tyre gjithashtu përballen me një rrezik më të madh për abortin e ardhshëm dhe shterpësinë.

Është dokumentuar se 20% kanë më shumë gjasa të kenë astmë në moshën 12 vjeçare.

Mos u shqetësoni, vetëdijësohuni

Bashkë-autori i hulumtimit të Universitetit të Edinburgut, Dr Sarah Stock thotë, ndërsa gjetjet janë të rëndësishme, nuk duhet të shqetësohemi, vetëm të jemi të vetëdijshëm.

“Edhe pse nuk mund të konkludojmë se lindja cezariane shkakton rezultate të caktuara, gratë shtatzëna dhe mjekët duhet të jenë të vetëdijshëm se lindja cezariane është e lidhur me rreziqet afatgjata për fëmijën dhe për shtatzënitë e mëvonshme”, thotë ajo.

“Rëndësia që gratë u atribuojnë rreziqeve dhe përfitimeve individuale ka të ngjarë të ndryshojë, por është e domosdoshme që mjekët të kujdesen për të siguruar që gratë të jenë të vetëdijshme për çdo rrezik që ndodhë t’i japin rëndësi”.

Shkaku i mundshëm i problemeve të peshës

Ndërsa studimi nuk ka hetuar shkakun e lidhjes së trashjes në foshnjat e lindura me prerje cezariane, Sarah lë të kuptohet se është e mundshme për shkak të faktit se nënat që po kryejnë kirurgji kanë më pak të ngjarë të ushqehen me gji. Hulumtimet e kaluara kanë treguar se foshnjat që ushqehen me gji kanë më pak gjasa të jenë të trashë.

Ndërkohë, udhëheqësi obstetrik Dr Gino Pecoraro lë të kuptohet se lidhja mund të jetë edhe për shkak të shëndetit të vetë amësisë.

“Një nga arsyet për rritjen e numrit të prerjeve cezariane është rritja e nivelit të obezitetit dhe moshës së nënës – të dyja këto rrisin rrezikun që nëna të ketë diabet gestacion”, zbulon ai, sipas The Daily Telegraph.

“Nëse nënat kanë probleme dhe rritet rreziku i nevojës për një prerje cezariane, edhe fëmijët e tyre kanë më shumë gjasa të kenë probleme me obezitetin dhe diabetin ashtu siç rriten.

“Pra, nuk është shkaktuar nga lindja cezariane por është i lidhur me të.”

Ndërsa korrelacioni mes foshnjave cezariane dhe astmës dhe alergjive mbetet pak i hollë. Çdo ekspert beson se kjo mund të jetë për shkak të baktereve tek foshnjat e lindura me lindje vaginale.

Ato janë të ekspozuara në lindje, gjë që i mbron ata nga zhvillimi i sëmundjeve të frymëmarrjes. / Gazeta Shneta