Gjërat që nuk i keni ditur kurrë për të sapolindurin tuaj

2018-02-12 në ora 10:05

Pra, ju e keni bërë fëmijën përmes shtatzënisë dhe lindjes dhe keni menduar që i dinit të gjitha ato që duhet të dini për të sapolindurin tuaj, por hej ata gjithmonë mund të na befasojnë, shkruan Bounty transmeton Gazeta Shneta.

Shihni diçka të pazakontë për një të vegjël? Mos u frikësoni; së pari lexoni udhëzuesin tonë për disa nga gjërat e çuditshme që nuk i dinit kurrë për bebet e porsalindura.

Jashtëqitje e gjelbër

Tek foshnjat që ushqehen me gji, jashtëqitja e gjelbër mund të jetë një tregues se foshnja po merr shumë laktozë nga ti. Kjo zakonisht shkaktohet nga ushqyerja shumë shpesh ose për shkak se foshnja nuk po arrin qumështin më të pasur në fund të një ushqimi – ky është qumështi që i mban ato të plota. Vetëm mos harroni të lini fëmijën të ushqehet plotësisht nga një gji përpara se t’u ofroni atyre tjetrin.

Frymëmarrje e parregullt dhe zhurma kur flejnë

Ka fjetur si një fëmijë? Err … nuk mendoj kështu! Foshnjat kanë gjumë të zhurmshëm dhe kur bëhet fjalë për të porsalindurit, zhurmat e çuditshme dhe frymëmarrja e parregullt janë pjesë e paketës dhe në përgjithësi nuk ka shkak për alarm. Në fakt, norma normale e frymëmarrjes së një porsalinduri është rreth 40 frymë në minutë ndërsa është zgjuar dhe kjo mund të ngadalësohet nga gjysma kur të jenë në gjumë.

Ata madje mund të marrin ritmin, duke marrë frymë cekët, frymëmarrje të shpejta për 15 deri në 20 sekonda, pasuar nga një pauzë totale në të cilën ndalojnë frymëmarrjen tërësisht! Natyrisht, kjo mund të shqetësoj edhe prindërit më të qetë, por është krejtësisht normale dhe ndodh vetëm për shkak se janë ende të papjekur për të kontrolluar frymëmarrjen.

Vajzat e sapolindura – gjakderdhja ose shkarkimi vaginal

Efekti i hormoneve të nënës në mitër para lindjes mund të shkaktojë një shfaqje të papritur në vajzat e porsalindura – gjakderdhje vaginale ose prania e një shkarkimi të bardhë me re. Duke parë këtë mund të shkaktojë alarm të madh, por mos u bëni merak, është krejtësisht normale! Nuk nevojitet kujdes i veçantë; thjesht pastroni organet gjenitale të foshnjës si normalisht, pas një ndryshimi të lehtë. Por, nëse gjakderdhja ose shkarkimi vazhdon gjatë javës së parë ose nëse vëreni një erë të keqe, kontaktoni mjekun tuaj, pasi kjo mund të jetë shenjë e infeksionit.

Duar dhe këmbë blu (ose të ftohta)

Duart dhe këmbët e foshnjave të sapolindura mund të duken blu dhe të ndjehen të ftohta në prekje. Kjo është për shkak të qarkullimit të papjekur dhe nuk do të thotë domosdoshmërisht se po ngrinë të ftohtit dhe nevojat e ngrohjes duhet të rriten.

Përderisa buzët dhe gjuha e foshnjës janë të kuqe, nuk ka asgjë për t’u shqetësuar, me duart dhe këmbët që duken më të hijshme dhe më pak të ftohta pasi foshnja është më e ngrohtë. Mundohuni të fërkoni duart ose këmbët për t’i ngrohur ato, të veshni disa çorape ose madje të ofroni disa përqafime të ngrohta.

Lëkura e lëvorisur ose e flakosur

Në lindje, lëkura e foshnjës tuaj është e mbuluar me një shtresë të lyer me ngjyrë të quajtur vernix. Meqë kjo del jashtë dhe lëkura del jashtë, mund të vëreni se lëkura e foshnjës fillon të zhvishet ose të plasë (sidomos rreth këmbëve apo duarve).

Kjo është krejtësisht normale dhe jo një shenjë e lëkurës së thatë, kështu që mos shkoni të blini ndonjë vaj ose kremra, lëvozhgimi do të ndalojë vetëvetiu në javët e para. / Gazeta Shneta