Imunoterapia më e re CAR-T, ndihmon në luftën kundër kancerit

2018-02-01 në ora 08:11

Për dekada me radhë, lufta kundër kancerit në mjedisin mjekësor ka qenë kryesisht rreth tri shtyllave kryesore të trajtimit: kirurgjia, rrezatimi dhe kimioterapia shkruan ABC News transmeton Gazeta Shneta.

Por në vitet e fundit, me ardhjen e mënyrave të reja dhe të fuqishme për të përdorur sistemin imunitar të trupit për të luftuar sëmundjen, kjo po ndryshon. Dhe këtë vit, me miratimin nga Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave të terapisë së parë të T-qelizave (CAR-T) të receptorit të antigjenit kimerik për një formë të veçantë të leuçemisë, mjekët që trajtojnë këtë dhe kanceret e tjera mund të kenë së shpejti një arsenal të tërë e armëve kundër llojeve të tjera të kancerit.

Në këtë trajtim, mjekët nxjerrin një lloj të veçantë të qelizave të bardha të gjakut, të njohura si qeliza T, nga pacienti. Ata gjenetikisht shkulin këto qeliza për të njohur më mirë një lloj të caktuar të kancerit dhe për të krijuar shumë më tepër prej tyre para se t’i ri-futin ato në pacientin.

CAR-T është vetëm një nga imunoterapitë e shumta që hulumtuesit po kërkojnë për të luftuar kancerin. / Gazeta Shneta