Ja se çfarë mund t’i shkaktoj pija energjike organizmit tuaj

2017-04-29 në ora 18:38

Tregu global i pijeve energjetike ishte 39 miliardë dollarë në 2013 dhe parashikohet të arrijë në 61 miliardë dollarë deri në vitin 2021 – por ata kanë marrë një përfaqësues të keq në mesin e ekspertëve të shëndetësisë.

Ato “mund të paraqesin rrezik për shëndetin publik”, paralajmëron Organizata Botërore e Shëndetësisë. Fëmijët nuk duhet t’i konsumojnë ato, paralajmëron Akademinë Amerikane të Pediatrisë shkruan CNN, transmeton Gazeta Shneta.
Pra, çfarë saktësisht janë ato përbërës, dhe si ndikojnë në trupin tuaj?

Gjatë viteve, ekspertët në fjalë po i afrohen më pranë përgjigjes së këtyre pyetjeve, tha Dr. John Higgins, një kardiolog sportist në Universitetin e Teksasit në Shëndetësinë Shëndetësore në Hjuston.

Shumica e pijeve energjetike zakonisht përmbajnë sasi të mëdha të kafeinës;sheqerna të shruar ; Vitamina, të tilla si vitamina B; stimulues ligjorë, të tillë si guarana, një bimë që rritet në Amazon; Taurinë, një aminoacid që gjendet natyrshëm në mish dhe peshk; Dhe L-karnitinë, një substancë në trupin tonë që ndihmon shëndetin e yndyrës në energji.
Çfarë gjendet në pijen tuaj të energjisë?

“Për t’ju dhënë një ide të produkteve që përmbajnë kafeinë, një pije energjike përmban 100 miligramë për shërbejnë, 5 orë energji përmban 200 miligram për shërbyer dhe mbani në mend se nuk përfshin sasi të stimuluesve të tjerë të gjetur në pije energjie që mund të rrisin efektet e kafeinës”, tha Sheri Zidenberg-Cherr, specialist i ushqimit dhe nënkryetar në departamentin e të ushqyerit në Universitetin e Kalifornisë, Davis.

Ushtria amerikane madje ka paralajmëruar kundër trupave që konsumojnë shumë pije energjie, pasi duke kryer një gjë të tillë, ju mund të reduktoni gjumin, duke çuar në periudha të lodhjes gjatë brifingjeve ose detyrave në roje.

Anëtarët e shërbimit që pinë tre ose më shumë pije energjie në ditë kishin më shumë gjasa të raportonin rreth katër orë gjumë ose më pak, mesatarisht, për një natë, sesa ata që pinë dy ose më pak në ditë, sipas një studimi të kryer në vitin 2010./Gazeta Shneta/