Kafeina gjatë shtatzanisë nuk paraqet probleme në sjelljet e fëmijëve, por prap paraqet rrezik për abort

2020-06-15 në ora 21:18

Një studim raporton se kur gratë pinë kafeinë gjatë shtatzanisë, fëmija i saj nuk duket të ketë ndonjë rrezik të rritur për probleme të sjelljes më vonë.

Sidoqoftë, pasi që ka akoma prova të mira që kafeina paraqet rreziqe për qëndrueshmërinë e fetusit, nënat mund të dëshirojnë të pushtojnë nga kafeja, transmeton Gazeta Shneta.

Studimet e mëparshme kanë lidhur konsumin e kafeinës së nënës me problemet e shumta në pasardhës, përfshirë funksionin njohës të dëmtuar, peshën e ulët, hiperaktivitetin, impulsivitetin dhe reaktivitetin emocional.

Por, studimet e fundit kanë ardhur në përfundime se nuk ka lidhje të forta në mes këtyre gjërave.  Autorët shkruajnë se gjetjet e studimit nuk japin asnjë indikacion për të këshilluar gratë shtatzëna të zvogëlojnë konsumimin e tyre të kafeinës për të parandaluar problemet e sjelljes tek fëmijët e tyre.

Por, gratë shtatzëna mund të dëshirojnë të shmangin kafeinën për një arsye tjetër. Studimet që lidhin kafeinën gjatë shtatzanisë dhe rrezikun e abortit ende mbesin të forta.

Studimi zbuloi se gratë që pinin 200 mg kafeinë ose më pak në ditë kishin një sans 40% më të madh për të pasur abort në krahasim me gratë që abstenuan kafenë.

Kafeina është një stimulues i sistemit nervor qendror dhe mund të kalojë nga nëna tek fetusi përmes gjakut placental. Gjatë shtatzanisë, metabolizmi i kafeinës është i ngadalësuar, kështuqë mund të varet në sistemin nervor të fetusit për më gjatë. /GazetaShneta/