Kapsllëku te fëmijët – çfarë duhet të dini

2019-11-24 në ora 15:40

Kapsllëku është një gjendje që të gjithë kanë përvoja të paktën një herë në jetën e tyre.

Një studim i kryer tregoi se 1 në çdo 3 fëmijë në Mbretërinë e Bashkuar ka vuajtur prej tij. Për fat të keq, ka shumë mite për të, të tilla si “ai mund të shkaktojë vdekjen” ose “do ta bëjë trupin toksik”. Artikulli do t’ju ndihmojë të fitoni njohuri të duhura mbi këtë temë dhe shpresojmë t’i vendosni të pushoni të pavërtetat shkruan parenting.firstcry, transmeton GazetaShneta.

Çfarë është kapsllëku?

Kur trupi e ka shumë të vështirë largimin e mbetjeve (feçeve nga sistemi), ai quhet kapsllëk. Gjatë procesit të tretjes, zorra e trashë thith ujin nga ushqimi që kalon nëpër të. Kur zorra e trashë thith shumë ujë për shkak të lëvizjes së ngadaltë të ushqimit, bëhet e vështirë duke e bërë të vështirë për ta kaluar atë.

Llojet e kapsllëkut

Më poshtë janë disa nga klasifikimet:

1)Konstipacioni akut

Konstipacioni akut mund të zgjasë për dy ditë pa ndonjë implikim afatgjatë. Kjo mund të jetë rezultat i mjekimit, dehidrimit ose zakoneve të dobëta të zorrëve.

2)Konstipacioni kronik

Kapsllëku kronik mund të zgjasë më shumë se një muaj në një kohë. Shpesh është një simptomë e një gjendje themelore shëndetësore. Kjo mund të shkojë nga një tiroide nën-aktive, diabeti apo edhe probleme emocionale si ankthi ose depresioni.

3)Konstipacioni idiopatik

Kjo terminologji përdoret kur mjekët nuk janë në gjendje të përcaktojnë me saktësi shkakun e konstipacionit kronik. Disa nga të dyshuarit kryesorë përfshijnë kontraktime të dobëta të muskujve të zorrës së trashë ose ndjeshmëri të zvogëluar të nervave pranë zorrëve.

Shkaqet e konstipacionit të fëmijëve

Këtu janë disa nga shkaqet e zakonshme:

1)Ushqimi me formula

Foshnjet që janë në një dietë me formula mund të jenë alergjik ndaj përbërësve në formulë siç është qumështi i lopës. Dikush mund të ndryshojë markën, të zhvendoset në qumësht soje ose të kalojë në ushqyerjen me gji për një lëvizje më të mirë të zorrëve.

2)Ankthi

Disa fëmijë mund të shqetësohen për përdorimin e banjove publike ose shkuarjen në banjë në një vend të ri. Kjo bën që ata të mbahen jashtë, kur ka kuptim që ata të shkojnë dhe përfundimisht të çojnë në ngurtësimin e jashtëqitjes.

3)Konsumi i dobët i fibrave

Fibra e patretshme ndihmon ushqimin të lëvizë përmes sistemit të tretjes me lehtësi, dhe fibra e ulët në dietën e fëmijës tuaj mund të çojë në një lëvizje të vështirë të zorrëve./GazetaShneta/