Kjo sëmundje e zakonshme mund të forcojë imunitetin kundër SARS-COV-2

2020-08-23 në ora 22:55

Një nga shumë paqartësi të rëndësishme që rrethojnë fakte në lidhje me koronavirusin është nëse njerëzit mund të krijojnë një imunitet ndaj tij.

Të kuptuarit pse virusi sulmon njerëzit në mënyra të ndryshme – dhe çfarë do të thotë aftësia e tyre për të luftuar dhe zhvilluar imunitet karshi koronavirusit – është ndër përbërësit më të rëndësishëm për ndalimin e përhapjes përcjell Gazeta Shneta.

Dhe ndërsa nuk dihen ende, kërkime të reja të Institutit të Imunologjisë La Jolla jo vetëm që gjetën prova shkencore që mund të kenë aftësinë – njerëzit për ta luftuar koronavirusin. Por si mund të vie deri te kjo?

Nëse ata persona që së fundmi kanë pasur ftohjen e zakonshme këtu qëndronte esenca e këtyre kërkimeve që sadopak sjellin shpresën.

Studimi, i botuar në revistën Cell, ekzaminoi qelizat T në 11 kampione gjaku nga njerëz që ishin infektuar nga një lloj koronavirusi në dy vitet e fundit.

Dhe studiuesit zbuluan se qelizat T në pacientët e rikuperuar mund të kenë në shënjestër koronavirusin e ri.

Zbulimet janë “në përputhje me imunitetin normal, të mirë, antiviral,” i tha Reuters hulumtuesi i këtij studimi Shane Crotty, nga Qendra për Sëmundje Infektive dhe Hulumtime të Vaksinave në Institutin La Jolla për Imunologji.

Për më tepër, gjetjet tregojnë se një person që tashmë mund të ketë qelizat T për të sulmuar Covid-19 pa qenë infektuar më parë me atë tendosje specifike të koronavirusit.

Sipas hulumtuesi Crotty, kjo do të thotë që njerëzit ndoshta mund të shmangin infektimin me Covid-19, ose të paktën të ulin shanset e tyre për të zhvilluar një rast të rëndë të sëmundjes, nëse ata kanë pasur ftohjen e zakonshme. /Gazeta Shneta/