Kur mund të filloni ta përdorni mjaltin për bebin tuaj

2020-02-12 në ora 23:25

Ekspozimi i fëmijës tuaj në një shumëllojshmëri të ushqimeve është një nga pjesët më interesante të vitit të parë.

Mjalti është i ëmbël dhe i butë, kështu që prindërit dhe kujdestarët mund të mendojnë se është një zgjedhje e mirë ose një mënyrë natyrale për të ëmbëlsuar gjërat e tjera shkruan Healthline.

Sidoqoftë, ekspertët rekomandojnë të prisni deri pas ditëlindjes së parë të fëmijës tuaj për të futur mjaltë në dietën e tyre.

Ky rregull i ushqimit vlen gjithashtu për të gjitha ushqimet dhe produktet e tjera që përmbajnë mjaltë transmeton Gazeta Shneta.

Rreziku kryesor për futjen e mjaltit shpejt në dietë ushqyese është ‘botulizmi’ i bebve.

Bebet nën moshën 6 muajshe janë në rrezikun më të lartë. Ndërsa kjo gjendje është e rrallë, shumica e rasteve të raportuara diagnostikohen në Shtetet e Bashkuara.

Një bebe mund të marrë botulizëm duke ngrënë spore të Klostridium botulinum që gjenden në mjaltë dhe produkte mjalti.

Këto spore shndërrohen në baktere në zorrë dhe prodhojnë neurotoksina të dëmshme në trup.

Botulizmi është një gjendje e rëndë. Rreth 70 përqind e bebve që marrin botulizëm mund të kërkojnë ventilim mekanik për një mesatare prej 23 ditësh.

Qëndrimi mesatar në spital për botulizëm është rreth 44 ditë. Mund të ketë përmirësime të vogla të ndjekura nga pengesat./Gazeta Shneta /