Kutia e bebes që po u shpëton jetën miliona foshnjave në të gjithë botën (Foto)

2017-05-12 në ora 07:14

Në vendet në zhvillim dhe ato të zhvilluara, ku vdekshmëria e foshnjave të porsalindura është e madhe, qeveritë dhe sipërmarrës nga e gjithë bota po shpërndajnë kutinë e bebes, që ofron nevojat bazë

Është një traditë që daton që prej viteve 1930. Çdo nënë e re, pavarësisht prejardhjes dhe të ardhurave, merr një kuti për beben nga qeveria. Kutia përmban disa artikuj, si biberon, veshje, grykëse, produkte për t’u larë, si dhe një mbulesë të vogël.

Tradita e ka ndihmuar Finlandën të arrijë një nga normat më të ulëta të vdekshmërisë në botë te të porsalindurit.

Ideja u bë më publike kur qeveria finlandeze ia dha atë dukës dhe dukeshës së Kembrixhit kur po prisnin fëmijën e tyre të parë. Menjëherë pas kësaj, tre baballarë në Finlandë krijuan një biznes për të furnizuar klientët me kuti të tilla në të gjithë botën. Dy gra në SHBA bënë të njëjtën gjë. Ka një biznes të ngjashëm në Britani dhe shumë të tjerë gjetkë.

bebi1

Ishte një ide e thjeshtë dhe shumë efektive, që profesionistët e shëndetit dhe sipërmarrësit socialë gjithnjë kanë dashur ta testojnë. Shpesh përmbajtja e kutisë ose mënyra si shpërndahet personalizohet që të zgjidhë problemet lokale, nga parandalimi i infeksioneve të shtratit të prindërve deri te rreziku i mbytjes. Dhe në shumë raste, një nga synimet kryesore është, si në ditët e hershme në Finlandë, të inkurajohen nënat të vizitojnë sa më shpesh klinikat.

Dy sipërmarrës të Afrikës së Jugut, Ernst Hertzog dhe Frans de Villiers, zbuluan se një kuti plastike që përdorej për të larë fëmijën në vend të shtratit, ishte më e dobishme për nënat e Afrikës së Jugut.

Por objektivi kryesor ishte që nënat të shkonin sa më shpesh për vizita mjekësore për të ndjekur shëndetin e bebes përpara lindjes dhe të mësonin se si të silleshin me të. Ndër të tjera, kjo pakëson rrezikun e vdekjes së nënës me HIV gjatë lindjes dhe pakëson rrezikun e kalimit të HIV te fëmija.