Loja me letra i ndihmon të moshuarit në kapacitetin mendor

2017-03-10 në ora 09:32

Aktivitete të thjeshta të tilla si loja me letra, shoqërimi dhe “surfimi” në internet mund të vonojë rënien e kapacitetit mendor pas moshës 70 vjeçare, është përfunimi i një studimi të publikuar në revistën “JAMA Neurolgy”.

Studimi nuk merret me lojërat kompjuterike të shtrenjta që trurit mund t’i ndihmojnë për të ruajtur mprehtësinë.

Në vend të kësaj, hulumtimi është marrë aktivitete që në të cilat kanë qasje shumë njerëz të moshuar: kompjuter, punëdore, lojra shoqërore, shkuarja në kinema dhe forma të tjera të shoqërimit.

Sipas rezultateve të studimit, këto aktivitete ndihmojnë për të parandaluar dëmtimin e lehtë të aftësive njohëse të trurit, të cilat përfshijnë probleme me kujtesën, të menduarit dhe vëmendjen. Edhe pse kjo nuk ndikojnë shumë në jetën e përditshme, kjo rrit rrezikun e sëmundjeve të mëvonshme si Alzheimer dhe demenca.