Masazhi dhe terapia muzikore mund të jenë më mirë sesa pilulat për simptoma të caktuara të demencës

2019-10-15 në ora 12:57

Masazhi, terapia muzikore dhe ndërhyrjet e tjera jo-drogore janë efektive në trajtimin e simptomave të çmendurisë siç janë agresioni dhe agjitacioni sugjeron një studim i ri i botuar në Annals of Medicine Medicine.

Për vite të tëra, shumë mjekë dhe kujdestarë kanë trajtuar efekte anësore të demencës, të tilla si agjitacion ose agresion, me ilaçe. Por, këto ilaçe kanë një numër efektesh anësore, të tilla si rritja e rrezikut të një personi nga rënia dhe frakturat shkruan healthline, transmeton GazetaShneta.

Tani, ky studim u siguron njerëzve mundësi të tjera para se të drejtoheni në pilula për të trajtuar këto simptoma psikiatrike.

Ndërsa,ndërhyrjet jo-drogë për agjitacion dhe agresion ofrojnë më pak efekte anësore, ka një mungesë studimesh që i krahason drejtpërdrejt me trajtimet e ilaçeve.

Në punimin e ri, studiuesit u përpoqën të mbushnin këtë boshllëk duke kombinuar rezultate nga 163 studime të mëparshme që shikonin trajtime jo-ilaçesh për agresionin dhe agjitacionin tek njerëzit me çmenduri.

Trajtimet jo-ilaçe efektive për agjitacion dhe agresion

Ndërsa demenca është ndoshta më e njohur për ndikimin në kujtesë dhe aftësi të tjera të të menduarit, hulumtimet tregojnë se tre të katërtat e njerëzve me çrregullime kanë gjithashtu simptoma psikiatrike.

Këto simptoma kanë qenë të lidhura me cilësinë e dobët të jetës si dhe rënie mendore më të shpejtë dhe vdekje të hershme.

Met-analizat e tyre përfshinin informacione mbi 23,000 njerëz me sëmundjen e Alzheimerit ose llojeve të tjera të çmendurisë.

Mbi gjysma e studimeve kishin ndërhyrje që zgjatën për më pak se 11 javë, ndërsa disa u zhvilluan për më shumë se 30 javë.

Studiuesit zbuluan se tre lloje të ndërhyrjeve jo-ilaçe, përfshirë terapinë masazh, terapi muzikore dhe kujdesin multidisiplinar, ishin klinikisht të efektshme për trajtimin e agresionit ose agjitacionit tek njerëzit me çmenduri, krahasuar me kujdesin e zakonshëm për këto simptoma.

E para ishte kujdesi multidisiplinar, i cili përfshinte një plan kujdesi të zhvilluar nga më shumë se një ofrues të kujdesit shëndetësor, të tilla si nga një infermiere dhe një mjek.

Masazhi dhe terapia me prekje ishin gjithashtu efektive. Këto përfshinin ndërhyrje të tilla si masazh, akupresurë dhe prekje terapeutike.

Terapia muzikore ishte efektive vetëm kur u kombinua me masazh dhe terapi me prekje. Terapia muzikore përfshinte dëgjimin e muzikës, luajtjen e instrumenteve muzikore, vallëzimin ose lëvizjen në muzikë.

Studiuesit zbuluan gjithashtu se disa terapi të bazuara në ilaçe, përfshirë kanabinoidet, ishin më efektive sesa kujdesi i zakonshëm. Sidoqoftë, duke pasur parasysh efektet anësore të mundshme të këtyre ilaçeve, njerëzit me çmenduri dhe kujdestarët e tyre mund të dëshirojnë të shqyrtojnë së pari trajtimet jo-ilaçe për agresionin dhe agjitacionin, shkruajnë autorët./GazetaShneta/