Mos i blini më shishet me ujë, ja pse!

2017-03-30 në ora 09:55

Ne të gjithë e blejmë ujin në shishe, pa u menduar dy herë – në fund të fundit, ky është vetëm ujë, apo jo? Megjithatë, kjo nuk është kaq e thjeshtë. A keni menduar ndonjëherë se çfarë përmban shishja plastike e ujit të paketuar? Shishja plastike me ujë është ‘shtëpia’ e shumë substancave të rrezikshme me pasoja serioze në shëndetin tuaj!

Miliona shishe uji konsumohen në mbarë botën çdo ditë dhe ky është një shqetësim i madh. Çdo shishe duhet të ketë një listë të përbërësve të përdorur, por kjo është diçka e rrallë, transemton shije.al. A keni parë ndonjëherë në fund të një shisheje plastike simbolet si DPE apo PP? A e dini se çfarë do të thonë?

Këto inicialet tregojnë se shishja është e përshtatshëm për një përdorim. Kjo plastikë çliron metalet e rënda dhe kimikatet që mund të dëmtojnë hormonet tona. Përveç simboleve, është gjithashtu e rëndësishme që të mos ripërdorni shishet ose t’i lini të ekspozuara në diell.

PVC, ose 3V
Ky simbol tregon se një shishe plastike është përdorur edhe për ushqimet. Ajo çliron 2 kimikate që mund të ndikojnë hormonet.

HDP ose HDPE
Kjo është një nga shishet plastike e mira në përgjithësi dhe konsiderohet e sigurt për shëndetin tonë dhe mjedisin.

HDP
Këto shishe janë më të sigurtat në treg.

PP
Ky simbol tregon se shishet plastike duhet të jenë të bardha ose transparente. Ajo është përdorur zakonisht për kosin, është e lehtë dhe rezistente.

LDPE
Ky lloj plastike është përdorur për qese plastike dhe nuk çliron kimikate në ujë.

PS
PS është përdorur zakonisht për ushqimin e shpejtë. Këto enë çlirojnë substanca të rrezikshme dhe kancerogjene dhe duhet të shmangen.

PC
Ky simbol tregon se plastika është e rrezikshme dhe gërryese për shkak të pranisë së kimikateve.