Ndikimi i televizionit tek fëmijët – Efektet pozitive dhe ndikimi në zhvillimin e tyre

2019-09-12 në ora 15:33

Televizioni është një pjesë e rëndësishme e jetës së çdo fëmije. Nga dëshmimi i magjisë së superheronjëve deri tek akordimi i fundjavave të lojës, fëmijët kalojnë një përvoje zhytëse përmes televizionit dhe jetojnë në flluskën e botës së tyre.

Televizioni ndërton karakter dhe personalitet dhe madje ka fuqi të ndryshojë qëndrime dhe këndvështrim drejt jetës. Kujdesi shtesë do të sigurojë që fëmija juaj të shijojë shfaqje televizive pa u ekspozuar ndaj efekteve të këqija të shikimit të TV shkruan Parenting.firstcry.

Lloji i duhur i programeve televizive nënkupton ndërgjegjësimin shoqëror dhe mjedisor tek fëmijët dhe madje promovon zhvillimin social, emocional dhe njohës në mënyrë holistike transmeton Gazeta Shneta.

Disa nga avantazhet e shumta të televizionit për fëmijë janë:

1) Argëtimi

Nga Sesame Street tek Dora Explorer dhe Arthur, shfaqjet argëtuese të fëmijëve u mësojnë fëmijëve një bollëk aftësish që fillojnë nga trajtimi i traumave emocionale, bashkëveprimi me moshatarët, lundrimi nëpër situata të vështira dhe stimulimi i imagjinatës së tyre përmes kuizeve interaktive dhe modeleve të të menduarit.

2) Edukimi

Shfaqjet edukative frymëzojnë fëmijët të ndërmarrin veprime dhe të përfshihen në sjellje prodhuese.

Nëse fëmija juaj nuk ju pëlqen metodat tradicionale të mësimdhënies, atëherë programet arsimore mund të jenë një mënyrë e shkëlqyeshme për t’i lënë ata të mësojnë ndërsa argëtohen.

3) Sportet

Shikimi i shfaqjeve sportive të tilla si futbolli, ose volejbolli mund të jenë një mënyrë e shkëlqyeshme për të ngjallur interes drejt aktiviteteve në natyrë.

Shfaqjet sportive i inkurajojnë fëmijët të jenë aktiv dhe të shëndetshëm, duke u mundësuar kështu që të përfshihen në sjellje fizike të cilat, sjellin mirëqenie emocionale dhe fizike.

4) Kreativiteti

Nga gatimi, pjekja, arti dhe vepra artizanale e deri te muzika dhe teatri, krijimtaria është gurthemeli i shfaqjeve televizive.

Kanalet artistike dhe shfaqjet që përfshijnë muzikë kompozimin, vizatimin dhe pikturën stimulojnë mendjen dhe inkurajojnë fëmijët të përgjigjen në thirrjen e tyre të brendshme.

5) Gjuha dhe aftësitë emocionale

Nëse fëmija juaj po mëson një gjuhë të re ose duke imituar modelet e të folurit, mund ta ndihmoni atë  të kuptojë fjalorin dhe nuancat e formimit të fjalive përmes programeve dhe filmave gjuhësor.

Për më tepër, shfaqjet pozitive të TV forcojnë sjelljet e shëndetshme emocionale dhe u mësojnë fëmijëve aftësi sociale të cilat janë thelbësore për suksesin e tyre në të ardhmen./Gazeta Shneta/