Nëse e shihni këtë etiketë në fruta, mos e blini pavarësisht çmimit!

2017-07-03 në ora 17:43

Ne të gjithë e shijojmë shijen e hidhur apo të ëmbël dhe freskuese të frutave. Veçanërisht në verë, kur ka një shumëllojshmëri të tyre, që mund të zgjidhni.

Gjithashtu, lista e përfitimeve nga pemët dhe perimet është e pafundme. Nga vitaminat esenciale në sheqerna që na japin energji gjatë gjithë ditës. Por, shumica prej nesh nuk i kushtojnë kujdes vëmendjes së etiketave që janë bashkangjitur me fruta dhe perime, transmeton Gazeta Shneta.

Etiketat përmbajnë numra të kërkimit të çmimeve ose kodit PLU, dhe pavarësisht nga përdorimi për të skanuar çmimin, ato tregojnë më shumë, nëse vetëm dini ta lexoni.

Kodi PLU në afishe mund t’ju ndihmojë të vendosni nëse produkti është organik ose gjenetikisht i modifikuar dhe i prodhuar me fungicide, herbicide dhe plehra. Është e domosdoshme që të mësoni se si t’i lexoni etiketat, në mënyrë që të shmangni blerjen e tyre.

Ja mënyra si duhet lexuar: 

  1.  Nëse kodi 4-shifror në etiketë fillon me numrat 3 ose 4, kjo do të thotë se produkti ka më shumë gjasa të rritet konvencionalisht. Katër shifrat e fundit, nga ana tjetër, përcaktojnë llojin e perimeve ose frutave që po blini. Për shembull, bananet janë etiketuar pa ndryshim me kodin: 4011.
  2.  Nëse shifra e parë në afishe është 8 në një vijë prej 4 numrave të tjerë, atëherë artikulli është modifikuar gjenetikisht. Në këtë rast, etiketa e bananeve OMGJ do të ishte: 84011.
  3. Nëse rreshti i 5 shifrave fillon me numrin 9, kjo do të thotë se produkti është organik. Ndërsa bananet e etiketuara do të kishin numrin: 94011./Gazeta Shneta/