Nëse jeni duke përdorur këtë lloj paste dhëmbësh, hidheni menjëherë!

2017-07-24 në ora 13:59

FDA sapo ka lëshuar një paralajmërim këtë javë duke vënë në dukje se ata do të vënë një ndalim në triklosan – një agjent i zakonshëm antibakterial i përdorur në sapunë, detergjent, lodra, kozmetikë dhe pastë dhëmbësh. Me sa duket, kjo përbërje kimike përfshin një shkallë të lartë të rreziqeve shëndetësore dhe efekteve anësore.

Colgate Total është vetëm një nga shumë produkte që rendisin triklosanin si përbërës aktiv, transmeton Gazeta Shneta.

“Bazuar në dëshmi shkencore, bilanci i përfitimit dhe rrezikut është i favorshëm për këto produkte,” tha Andrea Fischer, një zëdhënëse e FDA, për njoftimin.

“Rreziqet e triklosan-it janë të shumta.”, tha Këshilli i Mbrojtjes së Burimeve Natyrale në një deklaratë.

Për fillestarët, është një ndërprerës endokrin, që do të thotë se ndërhyn me funksione të rëndësishme të hormoneve, të cilat mund të ndikojnë drejtpërdrejt në tru, përveç sistemit imun dhe riprodhues”.

“Në mënyrë të veçantë, kimikisht shqetëson rregullimin e tiroideve, testosteronit dhe estrogjenit, të cilat mund të krijojnë një sërë gjendjesh shëndetësore, përfshirë pubertetin e hershëm, cilësinë e dobët të spermës, infertilitetin, obezitetin dhe kancerin”, vazhdon deklarata.

“Studimet kanë treguar gjithashtu se mund të çojnë në të dëmtuarit në mësim dhe kujtesë. Gjithashtu, triklosani përkeqëson alergjitë dhe dobëson funksionin e muskujve.”

“Ndikimet e ekspozimit të zgjatur gjatë zhvillimit të fetusit, foshnjërisë dhe fëmijërisë mund të jenë veçanërisht të rënda, duke rezultuar në dëmtime të përhershme.”/Gazeta Shneta/