Nishanet në lëkurën tuaj mund të jenë tregues të kancerit të lëkurës

2019-08-06 në ora 21:06

Nëse keni ndonjë nishan në trup duhet t’i kontrolloni sa më shpesh në mënyrë që të detektoni ndonjë ndryshim të ngjyrës, madhësisë apo formës së tyre. Ndryshimi i tillë është një nga simptomat e para, që tregojnë se diçka nuk është në rregll dhe ju duhet të kontrolloheni menjëherë tek ndonjë specialist.

Kanceri i lëkurës është një nga llojet më të përhapura të kancerit. Ai mund të jetë trashëgues, mirëpo ekzistojnë edhe disa faktorë të jashtëm të cilët janë shkaktarë të kësaj sëmundjeje. Ekspozimi i tepërt ndaj diellit është faktori kryesor që ndikon në shkaktimin e kësaj sëmundjeje. Gjithsesi, diagnostikimi i hershëm i tij mund të ulë rrezikun e vdekjes, dhe kështu pacientët mund të trajtohen dhe të shërohen.

Disa nga rastet kur ju duhet të tregoni kujdes të shtuar janë:

Kur e vëreni se nishani ka formë asimetrike

Kur i ndryshon forma

Kur ka diametër më të madh se 8 mm

Kur ju kruhet apo gjakoset

Nëse keni histori familjare me sëmundjen e melanomës