OBSH studion nëse COVID-19 ka rol në misterin e hepatitit të fëmijëve

2022-05-12 në ora 01:19

OBSH, në një deklaratë të fundit ka njoftuar se ishin identifikuar 348 raste të mundshme të hepatitit me origjinë të panjohur, ndërsa studimet mbi rolin e mundshëm të adenovirusit dhe infeksionit COVID-19 po rriten.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH), tha se hipotezat kryesore mbeten ato që përfshijnë adenovirusin, shkruan MedicalxPress transmeton Gazeta Shneta.

Rastet janë raportuar në 20 vende dhe më shumë se 160 të raportuara janë vetëm në Britani.

“Gjatë javës së fundit, ka pasur një përparim të rëndësishëm me hetimet e mëtejshme dhe disa përmirësime të hipotezave të punës,” tha në një konferencë shtypi Philippa Easterbrook, nga programi global i hepatitit të OBSH-së.

Ajo tha se Britania kishte koordinuar një grup gjithëpërfshirës studimesh që shikonin gjenetikën e fëmijëve të prekur, përgjigjen e tyre imune, viruset dhe studime të mëtejshme epidemiologjike.

OBSH u informua për herë të parë më 5 prill për 10 raste të pashpjegueshme të hepatitit në Skoci, të zbuluara tek fëmijët nën moshën 10 vjeç.

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve në Amerikë (CDC), thanë të premten se po hetonin 109 raste të tilla, përfshirë pesë vdekje të raportuara në mesin e tyre.

“Aktualisht, hipotezat kryesore mbeten ato që përfshijnë adenovirus – me gjithashtu një konsideratë të rëndësishme për rolin e COVID, qoftë si një bashkëinfeksion ose një infeksion i kaluar,” tha Easterbrook.

Testimi i mëtejshëm në javën e kaluar konfirmoi se rreth 70 për qind e rasteve rezultuan pozitivë për adenovirus dhe gjithashtu rreth 18 përqind e rasteve rezultuan pozitiv në mënyrë aktive për COVID-19.

Fokusi më i madh gjatë javës së ardhshme do të jetë duke u zhvendosur në testimin serologjik për ekspozimin e mëparshëm dhe infeksionet me COVID, tha Easterbrook.

OBSH-ja i referohet shpërthimit të inflamacioneve të rënda të mëlçisë si hepatiti akut me origjinë të panjohur tek fëmijët e vegjël.

Tre fëmijë në Indonezi kanë vdekur nga sëmundja dhe disa nga rastet me infeksion kanë dërguar në dështim të mëlçisë duke kërkuar kështu transplantime.

Shumë nga fëmijët e infektuar kanë raportuan verdhëz dhe simptoma gastrointestinale duke përfshirë dhimbje barku, diarre dhe të vjella.

Pas zbulimit të 169 rasteve të para, OBSH tha se viruset e zakonshme që shkaktojnë hepatitin akut viral (viruset e hepatitit A, B, C, D dhe E) nuk u zbuluan në asnjë prej tyre. /Gazeta Shneta/