Pasi ta lexoni këtë, nuk do t’i fusni kurrë më vezët në frigorifer

2017-07-02 në ora 20:16

Shumica e njerëzve në botë do të zgjidhnin vezë si ushqim i mëngjesit. Vezët janë me të vërtetë të lehta për t’u përgatitur Gjithashtu, ato janë ushqyese dhe të shëndetshme. Kjo është arsyeja pse, njerëzit po blejnë shumë prej tyre.

Normalisht, dihet se shpeshherë tek ne, vendosen në frigorifer, transmeton Gazeta Shneta.

Por tani, ka një argument që është diskutuar në disa forume nëse vezët kanë nevojë të futen në frigorifer apo jo.

Ekziston rreziku që të futen bakteret që quhen salmonelë në ato vezë që nuk mbahen në frigorifer, sipas një komunikate të dhënë nga Mbrojtjësit e Ushqimit në SHBA.

Por, Radio Publike Kombëtare pretendon se vezët nuk duhet të mbahen në frigorifer. Kjo është për shkak të mbrojtjeve të ndryshme kundër salmonelës në Shtetet e Bashkuara si inspektimet dhe pastrimet e vezëve nga furnizuesit në dyqan. Në Evropë, shumica e pulave po vaksinohen me anti-salmonelë. Kjo do të thotë se nuk ka asgjë për t’u shqetësuar fare.

“Nuk ka asnjë mënyrë për të ditur nëse një lëvozhgë veze janë të lira nga patogjenet. Bakteret helmuese të ushqimit nuk ndikojnë në shijen, erën, ose pamjen e një ushqimi. Nuk mund ta vëresh nëse një pulë është e infektuar me salmonelë, kështu që çdo vezë, qoftë nga një dyqan ushqimesh, një treg fermeri ose nga pula të shtëpisë së fqinjit tënd, mund të përmbante salmonelën “, shtoi ajo.

Pika përfundimtare do të jetë ende në anën e konsumatorëve. Duke qenë të vetëdijshëm se si të merren me ushqimin mund të jetë me të vërtetë parandalimi më i mirë për çështjet shëndetësore./Gazeta Shneta/