Përdorimi i celularit nga ana e fëmijëve: Rreziqet dhe Rekomandimet

2019-08-08 në ora 17:13

Fëmijët kanë filluar të mbajnë telefona celularë në moshat e reja. Në një studim të fundit, 22% e fëmijëve në shkollë të klasës së parë  raportuan të kishin telefonin e tyre celular krahasuar me 60% të tinejxherëve dhe 84% të adoleshentëve.

Si shumë prindër, ju mund të pyesni veten nëse fëmija juaj është gati për një celular?

Ata duan të jenë në gjendje të arrijnë tek fëmija i tyre sa herë që duhet shkruan WebMd.

Kjo është e vërtetë nëse fëmija juaj është në shtëpi vetëm pas shkollës ose ecën vetëm në shtëpi, thotë Barbara Greenberg, psikologe klinike transmeton Gazeta Shneta.

Por peshoni rreziqet:

Nëse fëmija juaj ka një smartphone, ai ka qasje në faqet e internetit që mund të jenë të papërshtatshme. Ai mund të shohë përmbajtje që është e dhunshme dhe që mund të ketë lidhje me vdekjen ose marrëdhënieve intime.

“Shumë fëmijë kanë fantazi në mendjen e tyre për gjërat që nuk i kuptojnë,”.

-Ekziston edhe çështja e privimit të gjumit, thotë Greenberg.

-Fëmijët me telefonat inteligjentë janë tunduar të qëndrojnë zgjuar vonë natën duke luajtur lojëra dhe duke shkruar tekste me miqtë. ”

-Telefonat celularë sjellin gjithashtu rrezikun e ngacmimit në internet.

-Ka arsye të tjera për të mos u dhënë fëmijëve telefona celularë para se të jenë gati.

-Fëmijët e vegjë l me telefona celularë mund t’u japin informacion njerëzve të gabuar.

-Ekziston gjithashtu rreziku i nxitjes së varësisë, thotë ajo.

Marrja e vendimit:

Fëmija juaj është gati për një celular kur ai mund të ulet me ju për të krijuar udhëzime për përdorimin e tij, thotë Greenberg.

Konsideroni pse fëmija juaj dëshiron një celular : A dëshiron ai të komunikoj me shokët? Apo të kalon kohë në Facebook? A dëshiron ai një telefon sepse një motër ose kushëri më i moshuar ka një të tillë?

Shikoni aftësitë njohëse të fëmijës tuaj për të qenë në gjendje të përdorin një celular në mënyrën e duhur, dhe më e rëndësishmja, a janë ata gati emocionalisht për të?

Disa fëmijë mund të jenë në gjendje të trajtojnë një celular me përgjegjësi në moshën 8, 9 ose 10 vjeçe. Disa nuk janë të gatshëm deri në shkollën e mesme.

Këshilla për përdorimin e sigurt dhe të përgjegjshëm të telefonit celular:

-Përdorni aplikacione ose kontrolle prindërore që kufizojnë me kë mund të flasë fëmija juaj dhe dhe llojet e faqeve të internetit që ai mund të shikojë.

-Mos lejoni që fëmija juaj të ngarkojë video lojëra dhe aplikacione.

-Kufizoni fëmijën tuaj në një telefon themelor sesa në një smartphone.

-Vendosni afatet kohore të përdorimit të telefonit.

-Tregoni fëmijës tuaj që do të monitoroni përdorimin e tyre të ngushtë të telefonit celular.

-Njihni fjalëkalimet e tyre.

-Hiqni celularin e fëmijës tuaj të paktën një orë para gjumit dhe mbusheni atë jashtë dhomës së gjumit./Gazeta Shneta/