Përse nivelet e sheqerit në gjak janë më të larta në mëngjes?

2017-05-17 në ora 18:32

Disa njerëz përjetojnë nivele shumë të larta të sheqerit në gjak në mëngjes. Por çfarë implikime ka kjo për shëndetin e një personi?

Ka dy shkaqe kryesore të sheqerit të lartë në mëngjes, fenomenin e agimit dhe efektin Somogyi, transmeton Gazeta Shneta.

Ky artikull shqyrton këto dy shkaqe të niveleve të larta të sheqerit në gjak në mëngjes. Ai gjithashtu diskuton faktorët e rrezikut që mund të shkaktojnë njerëzit t’i përjetojnë ato dhe jep këshilla praktike se si të menaxhojnë më mirë nivelet e sheqerit në gjak.

Fenomeni i agimit

Ndryshimet natyrale të trupit që ndodhin gjatë gjumit mund të rezultojnë në një rritje të sheqerit në gjak.

Fenomeni i agimit ka të bëjë me ndryshimet e trupit natyror që ndodhin gjatë ciklit të gjumit:

Mesnatë – 3 ora .

Ndërsa shumica e njerëzve janë duke fjetur, trupi i tyre ka pak nevojë për insulinë. Gjatë kësaj periudhe, megjithatë, çdo insulinë që mund të merret gjatë mbrëmjes shkakton që nivelet e sheqerit në gjak të bien në mënyrë drastike.

Mes 3 deri 8 mëngjes.

Trupi automatikisht fillon të shpërndajë sheqer të ruajtur (glukozë) në përgatitje për ditën e ardhshme. Përveç kësaj, hormonet që reduktojnë në mënyrë aktive ndjeshmërinë e trupit ndaj insulinës janë gjithashtu duke u liruar në këtë orë.

Gjatë kësaj periudhe kohore, hormonet kundër-rregulluese janë duke u lëshuar. Kjo mund të ndërhyjë me insulinën, e cila mund të çojë në rritje të sheqerit në gjak.

Këto përfshijnë hormonet e rritjes, të tilla si:

  • kortizolit
  • glukagonit
  • epinefrinës

Këto ngjarje po ndodhin të gjitha në të njëjtën kohë ndërsa nivelet e gjumit të insulinës po fillojnë të përkeqësohen. Secila prej këtyre ngjarjeve në fund të fundit luan një rol në rritjen e nivelit të sheqerit në gjak në “agim” ose në mëngjes.

Ekziston një dallim kryesor midis dy efekteve:

  • Fenomeni i agimit ndodh natyrshëm
  • Efekti Somogyi ndodh si rezultat i menaxhimit të dobët të diabetit

Në mënyrë tipike, insulina e ulët ose ushqimet e shpejta janë fajtorët. Në përgjithësi ka dy raste të ndryshme që mund të sjellin efektin Somogyi:

  • Shumë insulinë ose pa ushqim të mjaftueshëm para shtratit: Gjatë natës, sheqeri i gjakut i një personi mund të jetë shumë i ulët. Trupi reagon duke liruar hormonet për të ngritur nivelin e sheqerit.
  • Doza e pamjaftueshme e insulinës në mbrëmje: Në disa raste, doza e personit të insulinës mund të mos jetë e mjaftueshme, duke shkaktuar personin të zgjohet me një sheqer gjaku të lartë në mëngjes.

Mundësitë e trajtimit
Trajtimi për fenomenin e agimit varet shumë nga sa janë nivelet e larta të insulinës. Ka disa gjëra që një mjek mund të rekomandojë për të ndihmuar, duke përfshirë:

Shmangien e ngrënies së sasive të mëdha të karbohidrateve para gjumit
Rregullimin e dozave të insulinës ose ilaçeve të tjera diabetike
Kalimi në një ilaç të ndryshëm
Duke ndryshuar kohën kur një person merr një insulinë të gjatë në mbrëmje
Përdorimi i një pompe të insulinës mund të ndihmojë në rregullimin e dozimit të insulinës
Disa nga opsionet e njëjta mund të përdoren për të trajtuar si efektin Somogyi ashtu edhe fenomenin e agimit. Megjithatë, disa nga rekomandimet për njerëzit që përjetojnë efektin Somogyi ndryshojnë.

Rekomandimet përfshijnë:

Ngrënia e një meze të lehtë me karbohidraten të paktën disa orë para gjumit
Vizitimin e një mjeku për zvogëlimin e dozave të medikamenteve të uljes së sheqerit në gjak në mbrëmje
Reduktimin e dozave të insulinës me veprim të gjatë