Pirja e duhanit përkeqëson prognozën për meshkujt me kancer të prostatës

2022-05-10 në ora 22:59

Duhanpirësit kanë një rrezik më të ulët të zhvillimit të kancerit të prostatës, por një rrezik më të lartë për të vdekur nga kjo sëmundje, sipas një studimi të madh të popullsisë të udhëhequr nga Universiteti Lund në Suedi.

Studiuesit ndoqën më shumë se 350,000 njerëz gjatë disa dekadave, dhe rezultatet janë publikuar tani në European Urology, shkruan MedicalxPress përcjell Gazeta Shneta.

Dihet mirë se duhanpirësit kanë një rrezik në rritje për të zhvilluar kancere të ndryshme, por ka pasur relativisht pak studime që kanë hetuar në mënyrë specifike kancerin e prostatës dhe që kanë përfshirë informacion klinik rreth kancerit.

Studimi i gjerë tani mund të kontribuojë në një pamje më të plotë të lidhjes midis pirjes së duhanit dhe rrezikut të sëmundjes dhe vdekjes nga kanceri i prostatës.

Studiuesit përdorën pesë studime të popullsisë suedeze me informacion të vetë-raportuar mbi zakonet e duhanpirjes së meshkujve.

Në total, më shumë se 350,000 burra u përfshinë në studim nga viti 1974 e në vazhdim. Më pas ato u ndoqën gjatë viteve duke përdorur disa regjistra kombëtarë.

‘Regjistri Kombëtar i Kancerit të Prostatës’, dha të dhëna për llojin e tumorit në diagnozë, shkakun e zbulimit – nëpërmjet simptomave ose nëpërmjet testit PSA (pa simptoma) dhe trajtimi. Gjatë periudhës së mbuluar nga hulumtimi, 24,731 nga pjesëmarrësit zhvilluan kancer të prostatës dhe 4,322 vdiqën si pasojë e sëmundjes.

Ndër të tjera, studiuesit zbuluan se gjatë periudhës kohore që testimi i PSA ka qenë i disponueshëm si pjesë e kontrolleve rutinore shëndetësore, duhanpirësit në përgjithësi kanë pasur një rrezik të reduktuar të kancerit të prostatës. Kjo është e vërtetë vetëm për kancerin e lokalizuar të prostatës, i cili është forma që zbulohet më shpesh nga një test asimptomatik PSA.

“Një shpjegim i mundshëm për rrezikun më të ulët të kancerit të prostatës tek duhanpirësit është se ata mund të kenë më pak gjasa të bëjnë një test asimptomatik PSA. Nga ana tjetër, duhanpirësit kanë një rrezik më të lartë për të vdekur nga kanceri i prostatës, gjë që ne vëzhguam pavarësisht nga faza e tumorit në diagnozë, kështu që kjo nënkupton të gjitha format e kancerit të prostatës, nga rreziku i ulët deri te metastaza,” thotë Dr. Sylvia Jochems, autori i parë i studimit.

Rreziku ishte rreth 20% më i lartë tek duhanpirësit sesa tek meshkujt që nuk kishin pirë kurrë duhan. Mes tjerash, rreziku rritej më tej nëse duhanpirësit ishin gjithashtu mbipeshë (BMI 25-30) ose obezë (BMI mbi 30).

Studiuesit thonë se tani është e rëndësishme të identifikohet arsyeja pse duhanpirësit kanë një prognozë më të dobët pasi të kenë zhvilluar kancerin e prostatës.

“Ne duhet të kuptojmë më shumë nëse është pirja e duhanit apo faktorë të tjerë rreziku, siç janë faktorët socio-demografikë, shkaktojnë këtë lidhje.

Një pyetje tjetër e rëndësishme është nëse prognoza mund të përmirësohet duke ndërprerë duhanin pas një diagnoze të kancerit të prostatës,” përfundon Tanja Stocks profesoreshë dhe autore në Universitetin e Lundit. /Gazeta Shneta/