Procesi i stigmatizimit ka kontribuar në rritjen e rasteve COVID-19 në Indi, sipas studimit të ri

2021-05-23 në ora 14:18

Një studim i ri argumenton se stigmatizimi i përhapur i njerëzve që kontraktojnë virusin, grupet e racave dhe etnitë e margjinalizuara, punonjësit e kujdesit shëndetësor dhe policia po e bën akoma më të rëndë situatën pandemike me COVID-19 në Indi.

Pandemia COVID-19 ka qenë mjaft sfiduese për sa i përket humbjes së jetës. Tani, një studim i ri nga Universiteti Monash eksploron një shembull të kostove të tij sociale: stigmatizimin e njerëzve që kontraktojnë virusin dhe shumë grupe të tjera që marrin fajin për përhapjen e COVID-19 në Indi, shkruan Medical News Today përcjell Gazeta Shneta.

Autori kryesor i studimit Prof. Asad Islam, nga Universiteti Monash, thotë se:

“Ne zbuluam se stigmatizimi i COVID-19 mund të ketë implikime negative në shëndetin publik, pasi kjo mund t’i bëjë njerëzit të shmangin testimin dhe respektimin e masave parandaluese. Kjo është thelbësore nëse India do të kalojë në valën e dytë të tanishme.”

Pse të studiojmë Indinë?

Autorët e studimit shkruajnë: “India është një vend shumë i përshtatshëm për të shqyrtuar pyetjen tonë, pasi ka një bollëk të stigmës dhe raporteve të diskriminimit COVID-19 në media, dhe një histori të tensionit intensiv ndërmjet grupeve dhe praktikave përjashtuese midis grupeve fetare dhe kastave”.

Studiuesit gjetën stigmatizim të gjerë të njerëzve që kontraktojnë infeksionin, grupeve të margjinalizuara dhe mjekëve, dhe gjithashtu kishte raporte të sulmeve fizike ndaj myslimanëve dhe punonjësve të kujdesit shëndetësor.

“Rastet e stigmatizimit gjatë valës së dytë kanë rezultuar në mjekë që janë abuzuar verbalisht dhe parandaluar nga marrja e një ashensori në banesën e tyre të banimit, prindërit e vjetër janë braktisur, disa pacientë që largohen nga objektet mjekësore në të gjithë vendin dhe trupat e pajetë janë hedhur brenda lumenjve”.

Autorët e studimit anketuan për dy herë radhazi njerëzit nga 40 vende në të gjithë rrethin Kanpur Nagar të Uttar Pradesh në Indi.

Ata përzgjodhën këto zona si përfaqësuese demografike të popullsisë më të madhe të Uttar Pradesh. Anketa e parë telefonike u kompletua nga 2.138 individë.

Në studimin fillestar, 93% e pjesëmarrësve fajësuan njerëzit e huaj për futjen e virusit. Gjithashtu, 66% e të anketuarve fajësuan popullatën muslimane të Indisë për përhapjen e virusit. Për më tepër, 34% e njerëzve fajësuan punonjësit e kujdesit shëndetësor për mosndaljen e përhapjes, ndërsa 29% fajësuan policinë për këtë.

Gjetjet e studimit tani shfaqen në revistën ‘Social Science & Medicine’. /Gazeta Shneta/