Pse duhen rreth 200 milion spermatozoidë për të fekonduar një vezë të vetme

2019-07-31 në ora 20:07

Një arsye është se spermatozoidët, kur mbërrrijnë në mitër, përballen me një bombardim nga sistemi imunitar. Sipas antropologut molekular, Pascal Gagneux, shumë prej tyre janë të nevojshëm në mënyrë që pak prej tyre të mbijetojnë. Nga ana tjetër, mund të ketë një përfitim për të zhdukur kaq shumë spermatozoidë.

Laboratori i Gagneux në Universitetin e Kalifornisë, San Diego, ka zbuluar prodhimin e një “shtrëngimi të fshehtë” midis spermës dhe qelizave që rreshtojnë mitrën. Qelizat e mitrës, shprehin një receptor që njeh një molekulë gjigande në sipërfaqen e qelizave të spermës. Është e mundur që ky ndërveprim të mund të rregullojë reagimin imunitar të femrës dhe të ndihmojë spermën që ta bëjë atë përmes reaksionit leukocitik, raporton Science Daily, transmeton Gazeta Shneta.

Sipas hulumtimit të fundit, pasi të kalosh qafën e mitrës miliona spermatozoidë mbërrijnë në mitër dhe përballen me një mori makrofagësh dhe neutrofilësh. Ky sulm nga sistemi imunitar i lindur vret një shumicë të qelizave të spermatozoidëve sapo hyjnë në tubat fallopiane. Reagimi mbrojtës mund të jetë i dobishëm në parandalimin e sistemit kur një vezë fekondohet nga më shumë se një spermatozoidë dhe nuk mund të zhvillohet.

Ndërkohë, ekipi vëzhgoi receptorët lidhës të acidit sialik të quajtur siglecs në qelizat endometriale. Në zgjidhje, këta receptorë endometrial mund të lidhen me spermën. Sipas Gagneux, bashkëveprimi lidhës mund të ndihmojë që spermatozoidi të drejtojë këtë nyje. Përndryshe, mund të jetë një mënyrë që qelizat e mitrës të largojnë spermën e dëmtuar. Në sistemin imunitar, kjo klasë e receptorëve ndihmon qelizat të njohin molekulat e acidit sialik si “vetveten”, dhe në atë kontekst ata mund të kthehen ose ulen nga inflamacioni./GazetaShneta/