Sa viruse mund të jetojnë në spermë dhe sa prej tyre janë të rrezikshme

2019-08-01 në ora 19:03

Kur bëhet fjalë për mikrobet në organet seksuale, vagina dhe lëngjet e saj duket se marrin pjesën më të madhe të vëmendjes. Ekziston madje një konsorcium i dedikuar posaçërisht për të studiuar se cilët viruse jetojnë aty dhe pengojnë zhvillimin e spermatozoidëve.

Mikrobioma e vaginës ose të gjitha bakteret dhe viruset që banojnë aty mund të ndikojnë në të gjitha llojet e aspekteve shëndetësore, përfshirë rrezikun e abortit dhe infeksionin HIV.

Sperma mund të jetë vatër për virusët, thonë shkencëtarët në revistën e Sëmundjeve Infektive. Sipas tyre, të paktën 27 viruse mund të jetojnë në atë lëng, duke përfshirën Ebola, Marbug, Chikungunya dhe Lassa, transmeton Gazeta Shneta.

Mjekët në Universitetin e Oksfordit përpiluan një listë të plotë pasi analizuan më shumë se 3. 800 studime. Shumica e këtyre viruseve shfaqen përkohësisht në spermë pasi një person merr një infeksion. Të tjerët rrijnë aty me dekada.

Disa viruse si HIV, hepatiti C dhe disa viruse herpes dihet se përhapen përmes kontaktit seksual. Por, për të tjerët, mjekët nuk kanë të dhëna për mundësinë e infeksimit të një partneri përmes seksit./GazetaShneta/