Shenjat paralajmëruese se do të përjetoni dështimin gjatë shtatzanisë

2019-08-06 në ora 18:32

Çdo nënë që mbetet shtatzënë dëshiron që fëmija i saj të jetë i shëndoshë dhe të jetoj gjatë. Por, ka komplikime të ndryshme të shtatzanisë të cilat mund të dërgojnë deri në abort.

Dhimbjet e abortit

Kalimi i një aborti është një përvojë tepër e dhimbshme për shumë gra dhe kjo humbje e shtatzanisë shpesh i lë ato me dhimbje të forta mendore dhe fizike. Është e rëndësishme të theksohet se asnjë grua nuk është njësoj. Shumë gra që shfaqin simptomat e abortit vazhdojnë të kenë shtatzani të plota, ndërsa, në anën tjetër ka gra që nuk kanë simptoma dhe nuk e kuptojnë që kanë gabuar deri në takimin e ardhshëm me mjekun.

Cilat janë simptomat e një abortit?

Java e dytë deri në të katërtën

Ekziston një fenomen i njohur si shtatzania kimike që ndodh gjatë javëve të para kur edhe gruaja nuk është në dijeni të vetë shtatzanisë. Një keqtrajtim gjatë shtatzanisë kimike është i ngjashëm me atë të një cikli menstrual dhe kështu jep përshtypjen se periudhat mund të kenë ardhur herët a vonë.

Java e katërt deri te 12

Simptoma më e zakonshme e humbjes së herdhme të shtatzanisë është gjakderdhja. Aq më tepër që gratë që pësojnë gjakderdhje ose njolla të kuqe shpesh frikësohen nga më e keqja. Por, ndërsa gjakderdhja gjatë shtatzanisë mund të jetë e frikshme, mbani në mend se është mjaft e zakonshme.

Gjakosja dhe ngërçet

Gjithashtu, ndërsa ngërçet gjatë shtatzanisë konsiderohen mjaft normale dhe mund të ndodhin për shkak të një larmie arsyesh është ashpërsia e dhimbjes që nënkupton një abort. Nëse përjetoni ngërçe vetëm, mund t’i atribuohet dhimbjes së zorrës së trashë ose edhe zgjerimti të mitrës por nëse përjetoni dhimbje të forta, mund të jetë koha për të bërë një ultratingull.

Simptomat e shtatzanisë fillojnë të zhduken

Nazet, butësia e gjirit dhe lodhja janë simptomat më të zakonshme të shtatzanisë. Këto simptoma janë më intensive gjatë tremujorit të parë të shtatzanisë dhe është normale që këto simptoma të luhaten gjatë përparimit natyror të shtatzanisë.

Nivelet e hormoneve të shtatzanisë

Nëse nazet dhe butësia e gjirit zhduken plotësisht ose në një masë të madhe, mund të sinjalizojë që nivelet e hormoneve të shtatzanisë të bien pasi placenta ka ndaluar prodhimin e hormoneve që shkaktojnë këto simptoma.

Java 12 deri tek java e 20

Edhe pasi të hyni në tremujorin e dytë, simptomat për të parë një humbje të hershme të shtatzanisë janë gjakderdhja dhe ngërçet.

Pse ndodhin abortet?

Është e vështirë të dihet pse ndodh aborti, por vini re se rreth 1 në 5 shtatzani mbarojnë në abort. Pothuajse asnjëherë nuk është shkaktuar nga ajo që bëni si person gjatë shtatzanisë, në të vërtetë, afërsisht gjysma e aborteve rezultojnë nga një numër jo normal i kromozomeve në një embrion.

Disa nga arsyet e tjera janë:

Infeksion i rëndë

Lëndim i madh

Anomalitë në mitër./GazetaShneta/