Si ndikon sëmundja Covid-19, nëse jeni i sëmurë nga bronkiti akut ose kronik

2020-09-16 në ora 20:36

Ashtu si Covid-19, të dy llojet akute dhe kronike të bronkitit mund të ndikojnë në traktin tuaj të frymëmarrjes.

A mund të ketë bronkit që ju rrezikon për komplikime nëse infektoheni nga koronavirusi i ri?

Ekzistojnë dy lloje të bronkitit:

Bronkiti akut është një infeksion afatshkurtër që zakonisht shkaktohet nga një virus shkruan Healthline.

Ndërsa, bronkiti kronik është një gjendje më serioze, afatgjate. Zhvillohet gradualisht sesa të shfaqet papritmas përcjell Gazeta Shneta.

Le të shohim më nga afër këto dy lloje të bronkitit.

I njohur gjithashtu si një ftohje në gjoks, bronkiti akut mund të rezultojë nga një infeksion viral ose bakterial, ose faktorë mjedisorë.

Viruset – si ato që shkaktojnë një ftohje ose grip – ngjajnë në rreth 85 deri 95 përqind të rasteve të bronkitit akut në të rriturit.

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve të shtatëzanisë KLIKO KËTU.

Simptoma kryesore e bronkitit akut është një kollë e vazhdueshme. Versioni akut i kësaj sëmundjeje të mushkërive tenton të përmirësohet brenda një ose dy javësh pa ndonjë ndikim të qëndrueshëm. Sidoqoftë, kollitja mund të vazhdojë për 3 javë ose më gjatë.

Rreth 5 përqind e të rriturve raportojnë një episod të bronkitit akut çdo vit. Kjo përbën më shumë se 10 milion vizita klinike në vit, shumica e të cilave shihen gjatë sezonit të gripit.

Së bashku me emfizemën, bronkiti kronik është një nga sëmundjet e mushkërive që bien nën ombrellën e sëmundjes pulmonare obstruktive kronike (COPD).

Periudhat e përsëritura të bronkitit akut mund të kalojnë në bronkit kronik. Sidoqoftë, pirja e duhanit zakonisht shkakton bronkit kronik.

Në fakt, më shumë se 90 për qind e njerëzve me bronkit kronik kanë një histori të pirjes së duhanit.

Bronkiti kronik karakterizohet nga një kollë e lagur që zakonisht prodhon mukus të trashë, të zbardhur. Simptoma të tjera mund të përfshijnë: gulçim dhe dhimbje gjoksi.

Simptomat e bronkitit kronik mund të zgjasin me muaj ose vite.

Sipas hulumtimit më të fundit, rreth 3 deri në 7 për qind e të rriturve kanë bronkit kronik.

Si ndikon tek ju Covid-19 nëse keni bronkit?

Pasja e bronkitit nuk ju vë në rrezik më të lartë për kontraktimin e koronavirusit të ri.

Por, për shkak të inflamacionit të mushkërive që është shkaktuar nga bronkiti, të kesh këtë gjendje – veçanërisht bronkit kronik mund të rrisë rrezikun për të pasur komplikime më serioze nëse kontrakton virusin dhe zhvillon Covid-19.

Bronkiti ndez rreshtimin epitelial të tubave tuaj bronkialë. Këto tuba transportojnë ajër nga mushkëritë tuaja dhe jashtë. Inflamacioni dhe dëmtimi i kësaj rreshtimi mund të dobësojnë pengesën qelizore që ndihmon në mbrojtjen e mushkërive tuaja.

Covid-19 mund të shkaktojë simptoma akute që imitojnë ose përkeqësojnë simptomat e bronkitit.

Simptomat e zakonshme të Covid-19 përfshijnë: kollitje, ethe, lodhje, gulçim dhe ngushtësi ose siklet në gjoks.

Këto dhe simptoma të tjera mund të jenë më të theksuara nëse keni bronkit kronik. /Gazeta Shneta/