Sperma me ADN-në e dëmtuar mund të shkaktojë aborte të një pas njëshme

2019-07-26 në ora 18:30

Për çiftet që kanë pasur aborte të përsëritura, mund të jetë e dobishme të vëzhgosh shëndetin riprodhues të burrit se sa të gruas. Disa gabime mund të lidhen me anomalitë në spermë, sipas një studimi.

Hulumtuesit analizuan spermën nga 49 burra, partnerët e të cilëve kishin humbur tre ose më shumë fëmijë rresht. Burrat kishin spermatozoid me më shumë se dyfishin e dëmtimit të ADN-së dhe më shumë se katër herë sasinë e disa molekulave të dëmshme të quajtura specie reaktive të oksigjenit, shkruan Sciencenews, transmeton Gazeta Shneta.

Pas aborteve të përsëritura, historikisht njerëzit përqendrohen tek gruaja që ka probleme shëndetësore. Hulumtimi i ri sugjeron që ndoshta burri kontribon diçka që çon në humbje të hershme të shtatzanisë.

Humbja periodike e shtatzanisë tradicionalisht është përcaktuar si humbja e tre ose më shumë shtatzanive përpara javës së 20-të. Bazuar në këtë përkufizim, rreth 1 deri në 2% e çifteve e përjetojnë këtë gjendje.

Rastet e humbjes së shtatzanisë periodike mund të gjurmohen në anomalitë kromozomale ose në çështjet e shëndetit në nënën si çrregullimet e hormoneve ose të gjakut. Por deri në 50% e rasteve nuk mund të gjetët asnjë shpjegim.

Në aspektin e matjes së cilësisë së spermës tradicionalisht është shikuar mikroskopi dhe kanë treguar se spermatozoidet ekzistojnë, por sa prej tyre janë duke lëvizur dhe sa prej tyre duken më të vërtetë mirë? Nivelet e larta të molekulave mund të dëmtojnë ADN-në dhe kjo mund të ndikojë në abort./GazetaShneta/