Studimi i ri sugjeron dy rrugë kryesore drejt ‘super imunitetit’ ndaj COVID-19

2022-01-25 në ora 22:27

Hulumtimi i ri laboratorik nga Universiteti Oregon Health & Science, zbulon më shumë se një rrugë drejt imunitetit të fortë nga COVID-19.

Një studim i ri zbulon se dy forma të imunitetit – infeksionet e reja pas vaksinimit ose infeksioni natyror i ndjekur nga vaksinimi – ofrojnë nivele afërsisht të barabarta të mbrojtjes imune të përmirësuar, shkruan MedicalxPress përcjell Gazeta Shneta.

Studimi i ri u botua sot në revistën Science Immunology.

“Nuk ka dallim nëse infektoheni dhe më pas vaksinoheni, ose nëse vaksinoheni dhe më pas merrni një infeksion COVID-i,” tha bashkëautori i lartë Dr. Fikadu Tafesse, nga fusha e mikrobiologjisë molekulare dhe imunologjisë në shkollën e mjekësisë Oregon.

“Në secilin rast, ju do të merrni një përgjigje imune vërtet të fortë – jashtëzakonisht të lartë.”

Hulumtimi pason një studim të Universitetit Oregon Health & Science të publikuar në dhjetor, i cili përshkruante nivele jashtëzakonisht të larta të përgjigjes imune pas infeksioneve të reja – të ashtuquajturit “super imunitet”. Ai studim ishte i pari që përdori variante të shumta të SARS-CoV-2 për të matur neutralizimin e kryqëzuar të mostrave të serumit të gjakut nga rastet e reja.

Studimi i ri zbuloi se nuk ka rëndësi nëse dikush merr një infeksion të ri apo vaksinohet pas një infeksioni natyral. Në të dyja rastet, përgjigja imune e matur në serumin e gjakut zbuloi antitrupa që ishin po aq më të bollshëm dhe më të fuqishëm – të paktën 10 herë më të fuqishëm – sesa imuniteti i krijuar vetëm nga vaksinimi.

Poashtu, studimi është bërë përpara shfaqjes së variantit Omicron, por studiuesit presin që përgjigjet imune hibride do të jenë të ngjashme me variantin e ri shumë të transmetueshëm.

“Mundësia për të marrë infeksione të reja është e lartë sepse ka kaq shumë viruse rreth nesh tani,” tha Dr. Tafesse. “Por ne pozicionohemi më mirë duke u vaksinuar. Dhe nëse virusi vjen, ne do të kemi një rast më të butë dhe do të përfundojmë me këtë super imunitet.” /Gazeta Shneta/