Testuan mbi 7 mijë mostra për 3 muaj pa orar dhe pa pushim, këta janë heronjtë e laboratorit Mikrobiologjik

2020-05-01 në ora 16:23

Në Kosovë ka filluar testimi i mostrave të dyshimta për Sars-CoV-02 më datën 8 shkurt, ndërsa më 13 mars kanë rezultuar pozitiv dy rastet e para.

Nga data 8 shkurt deri më sot në laboratorin e Mikrobiologjisë Molekulare në Institutin Kombëtar të Shëndetit Publik janë testuar afër 7 mijë e 423 mostra të dyshuara me koronaviurs Covid-19. Krejt këtë punë pa orar dhe pa pushim e kanë kryer një ekip me numër të vogël të epidemiologëve, mikrobiologëve dhe teknikëve të Institutit Kombëtar dhe laboratorit të Mikrobiologjisë, shkruan Gazeta Shneta.

Bëhet fjalë për laboratorin e udhëhequr nga Dr. Xhevat Jakupi, me ekipin e mikrobiologëve Dr. Rrezarta Bajrami Halili mikrobiologe doktore e shkencave, Greta Lila Azizi mikrobiologe doktore e shkencave, Dr Pranvera Abazi, Dr Zana Kacaniku, Dr Donjeta Pllana, Dr Aferdita Kuqi dhe Florin Ahmeti teknik.

Ky laborator është themeluar në vitin 2009 dhe është qendër referente për gjithë Kosovën pasi është i vetmi i tillë në vendin tonë.

Në Institutin Kombëtar të Shëndetit Publik aktualisht punojnë 29 mikrobiologë, 12 në Prishtinë dhe 17 në qendrat rajonale, shkruan gazetashneta. Për nevoja bazike ky Institut ka deklaruar se ka nevojë edhe për 32 mikrobiologë të tjerë, ndërsa nevojiten edhe 29 specializantë për Mikrobiologji Klinike për SHSKUK-në.

Kujtojmë se në Kosovë deri më tani janë konfirmuar pozitiv 806 raste me koronavirus, 271 prej tyre janë shëruar ndërsa janë shënuar 22 viktima. /Gazeta Shneta/