Trajtimi i nënave me depresion pas lindjes, mbron trurin e foshnjave të tyre

2022-06-08 në ora 21:33

Hulumtimi i ri nga Universiteti McMaster ka zbuluar se ndihma psikiatrike për nënat me depresion pas lindjes rezulton në ndryshime të shëndetshme në trurin e foshnjave të tyre.

Studimi i botuar në revistën ‘Depression and Anxiety’, zbuloi se trajtimi i nënave që kishin depresion pas lindjes me terapi konjitive të sjelljes (CBT) jo vetëm që i ndihmoi ato, por rezultoi në ndryshime adaptive në trurin dhe sjelljen e foshnjave të tyre, shkruan MedicalxPress përcjell Gazeta Shneta.

Më konkretisht, pas trajtimit të nënave, foshnjat e tyre shfaqën ndryshime të shëndetshme në sistemin e tyre nervor dhe kardiovaskular.

“Në fakt, ne zbuluam se pasi nënat e tyre u trajtuan, aktiviteti i trurit të foshnjave të tyre u normalizua në nivelet që shihen tek foshnjat tona të shëndetshme”, tha Ryan Van Lieshout, autor i studimit, psikiatër dhe profesor i asociuar i psikiatrisë dhe neuroshkencës së sjelljes.

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve të shtatzënisë KLIKO KËTU.

Ai shtoi se fëmijët e grave me depresion pas lindjes, kanë ndryshime në funksionimin e trurit të tyre që e bëjnë më të mundshëm që ata të zhvillojnë probleme emocionale dhe të sjelljes më vonë në jetë.

Megjithatë, nuk ishte ditur më parë nëse trajtimi i depresionit pas lindjes së nënës mund t’i kthente këto ndryshime.

“Ne besojmë se kjo është hera e parë që dikush ka treguar se trajtimi i depresionit pas lindjes së nënave mund të çojë në ndryshime të shëndetshme në fiziologjinë e trurit të foshnjave të tyre, një zbulim që mendojmë se ofron lajme të mira,” tha ai.

“Ky studim tregon se terapia konjitive e sjelljes, një trajtim që është i shkurtër, me kosto efektive dhe i preferuar nga gratë, mund të zvogëlojë potencialisht transmetimin e rrezikut nga nëna tek fëmija.” /Gazeta Shneta/