Universiteti i Oksfordit nis një hulumtim prej 10 mijë funta për marihuanën

2017-03-30 në ora 09:39

Besohet se marihuana ka efekt pozitiv në njerëz që vuajnë nga sëmundja e Parkinson dhe dhimbjes kronike.

Thuhet se është e lidhur me problemet psiqike dhe personat që zihen në Mbretëritë e Bashkuara me marihuanë dënohen deri në 5 vite burg, pasi që marihuana është drogë e klases B, transmeton Gazeta Shneta.

Universiteti do të analizojë se a është e mundur të krijohen trajtime duke i izoluar vetëm efektet pozitive të saj.

Dr. Zameel Cader  është pjesë e ekipës pas hulumtimit dhe ka spjeguar se asnjë pjesë e hulumtimit nuk sheh si përfundim që njerëzvë t’iu japë marihuanën në formë të cigarës apo ‘joint-it’.

Përkundrazi, ky studim fokusohet në kanabinoidsët. Këto janë përbërë që gjenden në lulen e kanabisit, por edhe ne trupin e njerëzve.

Këto hulumtime janë të koncentruara që të gjejnë se këto komponentë a ndihmojnë në trajtimin e sëmundjeve.

“Problemi i konsumimit të kanabisit është I lidhur me efekte të padëshiruara,” tha Dr. Cadeer.

“Kështuqë nëse e përdoni kanabisin kur jeni të ri në moshë, më vonë është rreziku që të krijohen probleme sikur shizofrenia.”

“Cka ne dijmë është se kanabinoidsët që janë në trup të dhe në lulë kanë efektë që i shërbejnë për të mirë shëndetit.”

“Qëllimi i programit të hulutimit është të provojë të izolojë kanabinoidsët që janë të shëndetshme dhe nuk kanë efekte anësorë dhe risk për probleme psiqike.”

Nëse ata kanë sukses t’i gjejnë ato, tha Dr. Cader, atëherë këto komponente do të kthehen në mjekim.

Në të kaluar, marihuana është legalizuar për përdorim medicinal në shume shtete të Shteteve të Bashkuara.

Aktori Sir Patrick Steëart ka treguar se ai e përdorë atë për ta mjekuar artritin.

“Dy vite më parë, në Los Angjeles, unë u diagnostifika nga një doktor me artrit dhe ai më dha një recetë legale që të mund të blejë marihuanën nga një barnatore e regjistrues. Ai më tregoi se ky lloj I marihuanës do të më ndihmonte me orto-artritin në të dy duart e mija,” kishe treguar për Telegraph-in ai.

Produkte të tilla janë ilekale në MB, mirëpo Dr. Cader tha se storia e Sir Patrick tregon se më shumë hulumtime duhet të bëhën që ta bëjnë marihuanën legale për trajtim medicinal.

“Fakti që ka aq shumë njerëz që i tregojnë benefitet e saj më dhimbje dhe ankth, shfaq potencialin dhe vlerën e marihuanës për trajtim terapeutik.”

“Cka ne duhet të bëjnë është që të gjejmë mënyrës se si t’i shfrytëzojmë benefitet e saj pa i marrë edhe efektët negative anësorë.”

Por, për njerëzit që e përdorin marihuanën lëgalisht, vetëm për qejf, një pyetje ende qëndron.

A mundet ky hulumtim të arrijë të reduktojnë numrin e përdoruesve të marihuanës vetëm për rekreacion, dhe të hapë rrugën që ajo të legalizohet?

“Është pyetje interesante,” tha Dr. Cader.

“Ky lloj I hulumtimit që ne po mundohemi ta bëjnë është që të krijojmë mjekime sesa t’i rrisim efektet hedonistike të komponentëvë të kanabionidëve.”

“Kështuqë nuk jam i sigurt që ky lloj i mjekimit që ne po krijojmë mund ta zëvendësojë marihuanën që përdoret vetëm për qejf.”

“Por se a do të jetë ky grup i përdoruesve i interesuar që ta provojë, nuk e di.”/Gazeta Shneta/