Vaksinat me bazë të ARN-së zvogëlojnë rastet asimptomatike deri në 80% të mundësisë

2021-05-01 në ora 23:28

Njerëzit me SARS-CoV-2, të cilët nuk tregojnë asnjë simptomë mund të përbëjnë më shumë se gjysmën e të gjitha rasteve të transmetimit të sëmundjes.

Një studim i ri sugjeron që njerëzit që kanë pasur dy doza të një vaksine ARN-m kanë 80% më pak të ngjarë të zhvillojnë COVID-19 asimptomatik sesa njerëzit që nuk janë vaksinuar, shkruan Medical News Today përcjell Gazeta Shneta.

Provat klinike të vaksinave të aprovuara COVID-19, përfshirë vaksinat e ARNm, sugjerojnë që ato parandalojnë 70-95% të rasteve simptomatike.

Hulumtuesit nga Mayo Clinic, tani ofruan të dhëna sigurie se vaksinat Pfizer-BioNTech dhe Moderna me bazë të ARN-m sigurojnë një shkallë të lartë të mbrojtjes kundër infeksionit asimptomatik.

Analiza e tyre sugjeron që rreziku i një infeksioni të tillë është 79% më i ulët në mesin e atyre që morën një dozë të parë ose të vaksinës më shumë se 10 ditë më parë, krahasuar me njerëzit që nuk janë vaksinuar.

Studiuesit vlerësojnë se mbrojtja nga infeksioni asimptomatik është më e mirë pas një doze të dytë të secilës vaksinë deri në 80%, krahasuar me njerëzit që nuk janë vaksinuar.

Ky hulumtim i ri u shfaq në revistën Clinical Infectious Diseases. /Gazeta Shneta/