3 mënyrat se si dushi mund të ndihmojë zhvillimin e bebit tuaj

2018-01-15 në ora 07:43

Më kujtohet hera e parë që i dhashë vajzës sime një dush. Mbaj mend duke menduar se sa e entuziazmuar isha ta shihja që ajo të hidhte duart e saj në ujë, të leja të ngulte në befasi në të gjitha flluskat që lundronin me argëtim rreth saj, të ndjej lëkurën e saj të ëmbël të foshnjës, për ta pastruar atë të gjithë bukur dhe çiltër, shkruan Baby Chick transmeton Gazeta Shneta.

Ndërsa shumica e kohës së shoqërimit të dushit si vetëm një mjet për pastërtinë, është shumë më tepër se ajo për fëmijën tuaj. Në fakt, besoni apo jo, koha e banjës është një nga aktivitetet më të rëndësishme që një prind mund të bëjë për fëmijën e tyre për t’i ndihmuar ata të rriten në njerëz të mirë më vonë. Këtu janë disa arsye pse dhënia fëmijës suaj një banjë është shumë e rëndësishme për zhvillimin e tyre:

#1.Bebet kanë nevojë për vëmendje

Koha e dushit është koha që ne kemi me foshnjat tona ku është një kontakt i pandërprerë një-në-një. Nuk ka ndërprerje nga telefoni celular, pa shpërqendrime nga jashtë, nuk ka shfletim në internet në laptopin tuaj. E gjithë koha, po e mbani atë, duke e mbajtur atë, duke luajtur dhe duke qeshur me të.

Për shkak të kësaj vëmendjeje intime dhe të vazhdueshme gjatë një periudhe kohore prej disa minutash, studimet kanë treguar se koha e dushit është një nga kohët më të rëndësishme për zhvillimin kognitiv të fëmijës suaj, duke ndihmuar atë të stimulojë dhe zgjerojë aftësitë e trurit dhe të ndërveprimit shoqëror.

#2.Bebet kanë nevojë t’i prekni

Studimet kanë treguar gjithashtu rëndësinë e kontaktit me foshnjat – dhe gjatë kohës së dushit, ato mbahen dhe pastrohen gjatë gjithë kohës nga duart e vëmendshme dhe të qëndrueshme të një prindi.

Fëmijët të cilët janë prekur me dashuri nga një prind ose kujdestar i dashur, 50% kanë më shumë gjasa që të kenë kontakt me sy, si dhe 3x më shumë gjasa që të kenë një ndërveprim pozitiv. Prekja nganjëherë quhet edhe “gjuha e parë”, prandaj rëndësia e saj për foshnjat që ende nuk e dinë si të komunikojnë me një gjuhë amtare është e madhe.

#3.Bebet e asociojnë erën e kohës së dushit me kujtime të mira

Aroma është thelbi i kujtimeve. Kur na erdhi diçka e njohur, mund të na kthejë në një vend në fëmijërinë ose në kujtesën tonë që na kujton një ngjarje të veçantë – diçka si byrek me boronicë që ju përkujton në shtëpinë e gjysheve, ose çorape të pista në palestër ju përkujton ditët tuaja në ekipin e basketbollit.

Sa herë që fëmija juaj ndjen rregullisht aromën e shamponave të tyre ose kur janë duke e larë trupin, ata do ta shoqërojnë atë aromë me kohën e çmuar që kanë kaluar me nënën ose babin gjatë kohës së dushit – spërkatje, lodra, flluska, gudulisje.

Si prindër, është e rëndësishme që ne të përdorim çdo mundësi që kemi me fëmijën tonë për të ushqyer, dashuruar dhe ndihmuar ata të rriten në njerëz të mëdhenj. Dhe përderisa banjot janë të domosdoshme, është një mënyrë e mirë për t’u lidhur me ta dhe t’u japim atyre vëmendjen, prekjen dhe kujtimet e ëmbla që meritojnë.

/ Gazeta Shenta