4 faktorët ndikues në rritjen dhe zhvillimin e fëmijës suaj

2020-06-16 në ora 07:23

Sesi rriten dhe zhvillohen fëmijët varen nga faktorët mjedisorë të brendshëm dhe të jashtëm, disa prej të cilëve nuk mund t’i kontrollojmë.

Megjithëse termat rritje dhe zhvillim përdoren sinonim, ato kanë kuptime të ndryshme shkruan Parenting.FirstCry , transmeton GazetaShneta.

1)Trashëgimia

Trashëgimia është transmetimi i karakteristikave fizike nga prindërit te fëmijët përmes gjeneve të tyre. Ndikon në të gjitha aspektet e pamjes fizike si lartësia, pesha, struktura e trupit, ngjyra e syrit dhe madje edhe inteligjenca dhe aftësitë.

2)Mjedisi

Mjedisi luan një rol kritik në zhvillimin e fëmijëve dhe ai paraqet shumën e stimulimit fizik dhe psikologjik që merr fëmija.

3)Aktivitetet fizike

Aktivitetet fizike nuk nënkuptojnë ushtrime fizike si një disiplinë ose fëmijët që angazhohen qëllimisht duke ditur se do t’i ndihmonte ata të rriten. Ushtrimet këtu i referohet kohës normale të lojës dhe aktiviteteve sportive të cilat ndihmojnë trupin të fitojë një forcë të muskujve.

4) Hormonet

Hormonet i përkasin sistemit endokrin dhe ndikojnë në funksionet e ndryshme të trupave tanë. Ato prodhohen nga gjëndra të ndryshme që ndodhen në pjesë të veçanta të trupit për të sekretuar hormonet që kontrollojnë funksionet e trupit. Funksionimi i tyre në kohë është kritik për rritjen dhe zhvillimin normal fizik te fëmijët. /GazetaShneta/