4 mënyra sesi duhet mundur insomaninë

2019-07-29 në ora 11:49

Është e zakonshme që të keni një natë pa gjumë, mirëpo shqetësuese sepse kjo ju pengon që të keni një ditë jo shumë aktive.

Meqenëse mungesa kronike e gjumit mund të lidhet me një numër problemesh shëndetësore (si diabeti, presioni i lartë i gjakut dhe depresioni), është e rëndësishme të konsultoheni me mjekun tuaj dhe të shmangni vetë-trajtimin me ilaçe alternative shkruan verywellhealth , transmeton GazetaShneta.

Këtu janë 4 mënyra natyrore për të marrë në konsideratë:

Melatonina –  është një hormon i natyrshëm që rregullon ciklin e zgjimit të gjumit në tru. Është prodhuar nga serotonin kur ekspozimi ndaj dritës ulet gjatë natës. Përdoret në kushtet kur gjumi është i çrregulluar për shkak të niveleve të ulëta të melatonin gjatë natës të tilla si plakja, çrregullimet emocionale.

Ekspozimi i dritës –  luan një rol kyç në tregimin e trupit kur të shkojë në gjumë (duke rritur prodhimin e melatoninës) dhe kur të zgjohen. Një ecje jashtë gjëja e parë në mëngjes ose terapi të lehta për 30 minuta mund të ndihmojë.

Në anën tjetër, në qoftë se ju duket se po zgjoheni shumë herët në mëngjes ose keni sindromë të avancuar gjumë faza, mund të keni nevojë për më shumë dritë pasdite dhe mund të provoni të bëni një shëtitje jashtë ose terapi të dritës për 2-3 orë në në mbrëmje.

Teknikat e meditimit dhe relaksimit – Një praktikë e rregullt e meditimit mund të ndihmojë në nxitjen e gjumit duke ngadalësuar frymëmarrjen dhe duke reduktuar nivelet e hormoneve të stresit. Meditimi është një teknikë që përfshin drejtimin e vetëdijes në një objekt të përqëndrimit (si frymëmarrja ose zëri ose fjala) me qëllim të rritjes së ndërgjegjësimit, relaksimit të trupit dhe qetësimit të mendjes. Disa lloje të meditimit përfshijnë meditimin e udhëzuar, meditimin vipassana, yoga nidra, ose skanimin e trupit.

Yoga – Një sistem i relaksimit të frymëmarrjes, ushtrimit dhe shërimit me origjinë në filozofinë indiane, joga është përshkruar si bashkimi i mendjes, trupit dhe shpirtit. Studimet paraprake tregojnë se mund të jetë e dobishme për pagjumësinë, sipas Qendrës Kombëtare për Shëndetin Plotësues dhe Integrues. /GazetaShneta/