5 fakte që duhet të dini për të mbrojtur foshnjat nga rreziku

2017-04-27 në ora 07:31

Si një prind i ri, ju mund të jeni paranojak për mbajtjen e fëmijës të sigurt. Ju ndoshta keni një milion pyetje që ju kalojnë nëpër mendje të tilla si, “A është fëmija im i sigurt në dhomën e tij ose të saj?”

Këto pyetje janë normale. Më poshtë janë 5 fakte që ju duhet ti dini në mënyrë që të krijoni një ambient sa më të sigurtë për foshnjen e sapolindur.

Këshilla për mbajtjen e sigurt fëmijë;

Krevati

Kur bëhet fjalë për krevat foshnjash, garantimi i sigurisë është prioriteti numër 1. Hapësirat mes ristelave tek pjesët anësore nuk duhet të jenë më shumë se 2 cm larg njëra tjetrës, në mënyrë  që bebi juaj të mund të ngecë kokën e tij ose pjesë të tjera të trupit mes tyre. Ju duhet gjithashtu të siguroni që hapësira mes dyshekut dhe anëve të krevatit është më pak se gjerësia e dy gishtave.

Ju duhet të jeni të sigurt që nuk ka ndonjë perde pranë krevatit kështu që fëmija nuk mund ta kapë dhe ta fusë në gojë duke rrezikuar frymëmarrjen. Ju kurrë nuk duhet të vendosni jastëkë, lodra të mëdhapellushi ose gjëra plastike. Sa më larg nga krevati edhe anësoret e gatshme prej rrobe, sepse në të vërtetë vënë fëmijën në rrezik më shumë se sa ju mund të mendoni. Fëmija mund të rrokulliset dhe të mbërthejë fytyrën e tij në të duke çuar në asfiksi.

Gjumi

Nëse fëmija fle në krevatin e tij ose në një bazament tjetër ngjitur me shtratin tuaj, është e zakonshme që prindërit të shqetësohen për pozicionin e gjumit për shkak të Sindromit të vdekjeve të papritura tek Foshnjat (SIDS).

Pediatrit dhe profesionistët mjekësorë vazhdimisht ju kujtojnë se fëmija duhet të vendoset mbi kurrizin e tij ose të saj në gjumë, kurrë me barkun poshtë. Ata akoma nuk janë aq të fortë sa për të lëvizur kokat e tyre dhe kur duhet që të rrotullojnë fytyrën mbërthehen pa dashur poshtë në dyshek. Derisa bebushi nuk mundet ta rrotullojë lirshëm kokën vetë dhe të rrokulliset mbi dyshek pa ndihmën tuaj, ju do ta mbani në kurriz.

Sedilja e makinës (sexholino)

Për foshnjat duhet të përdoret  një sedilje e posaçme dhe të zbatohen rregullat e sigurisë. Vendoseni gjithmonë pas në makinë jo në vendin e parë.  Ndërsa kjo mund të jetë e vështirë dhe shqetësuese në lidhje me fëmijën kur ju nuk mund ta shihni atë, kjo është rruga më e sigurt për për të hipur në makinë bashkë me të.

Larja

Ju gjithmonë duhet të mbani një sy në temperaturën e ujit të banjës së fëmijës tuaj. Uji duhet të jetë i qetë dhe i ngrohtë. Ju mund ta provoni atë nga zhytja e bërrylave tuaj në ujë. Mbani në mend se pajisjet e prodhuara për të vendosur fëmijët në të ndërsa lahen nuk janë pajisje të sigurta, kështu që ju duhet të mbani vëmendjen aty, ndërsa ai ose ajo është duke bërë banjë.

Ju nuk duhet që kurrë, kurrë, asnjëherë, të largoheni nga dhoma kur fëmija juaj është duke u larë. Ky është i njëjti rregull si të lësh një foshnjë në pishinë qoftë dhe vetëm për “një çast”. Është shumë e lehtë që një moment hutimi të përfundojë në tragjedi.

Duhani

Edhe pse njerëzit e dinë se sa e keqe është pirja e duhanit për veten e tyre e njerëzit rreth tyre, ata zgjedhin për ta pirë atë gjithsesi. Në rastin e shëndetit të fëmijës suaj, sigurohuni që ata që janë rreth tij të mos jenë duhanpirës, dhe kurrë të mos pihet duhan në praninë e tij.

Nuk lejohen vizitorët të pinë duhan në shtëpinë tuaj ose në makinë. Në qoftë se ata duhet të pijnë duhan, ndërsa janë në shtëpinë tuaj, tregoni atyre për të shkuar jashtë, të lajnë duart dhe fytyrën dhe të ndryshojnë rrobat e tyre para se të afrohen pranë fëmijës. /bebja.com/