70 përqind e pacientëve të infektuar me variantin Omicron e kanë këtë të përbashkët

2021-12-11 në ora 21:54

Tani i përhapur në më shumë se 40 vende, varianti Omicron ka bërë shpejt rrugën e tij nëpër botë. Ky version i ri i virusit ka shkaktuar shqetësim tek ekspertët e viruseve për një sërë arsyesh.

Aftësia e tij për t’u përhapur kaq shpejt ka shqetësuar shumë mendime se Omicron do të mbizotërojë globin në të njëjtën mënyrë si Delta, madje duke e kaluar atë variant, shkruan Best Life përcjell Gazeta Shneta.

Dhe një numër i madh mutacionesh gjithashtu i shqetëson ekspertët se varianti Omicron do të anashkalojë shumë nga mbrojtja e ofruar nga vaksinat ekzistuese. Por ndërsa do të duhen javë për të bërë ndonjë përcaktim përfundimtar mbi variantin më të fundit të COVID, studiuesit tashmë po krahasojnë të dhënat midis pacientëve të shtruar në spital Omicron për të gjetur të përbashkëtat.

Një studim i ri nga mjekët në kompleksin spitalor të qarkut Steve Biko/Tshwane në Pretoria, Afrika e Jugut, analizuan profilin e 42 pacientëve me COVID më 2 dhjetor, kohë gjatë së cilës varianti Omicron ka qenë në rritje në vend. Sipas studimit, 70 për qind e këtyre pacientëve nuk kishin nevojë për oksigjen shtesë, i cili shpesh kërkohet në rastet e rënda të COVID.

“Këta pacientë janë të ngopur mirë në ajrin e dhomës dhe nuk paraqesin asnjë simptomë respiratore. Këta janë pacientë që ne do t’i quanim ‘pranime të rastësishme të COVID’, pasi kanë pasur një arsye tjetër mjekësore ose kirurgjikale për t’u shtruar,” thanë studiuesit në raportin e tyre. Kjo do të thotë se shumica e pacientëve të infektuar u shtruan në spital për arsye të tjera dhe nuk kanë simptoma të rëndësishme të COVID, sipas The New York Times.

Bazuar në gjetjet e studimit, tetë nga nëntë pacientët me diagnozë të pneumonisë COVID ishin të pavaksinuar. “Vetëm një pacient i vetëm me oksigjen ishte vaksinuar plotësisht, por arsyeja e nevojës së oksigjenit ishte sëmundja kronike obstruktive pulmonare (COPD),” shpjeguan studiuesit. /Gazeta Shneta/