Bilanci juaj hormonal, balancon jetën tuaj: Këshilla nga qendra e specializuar për endokrinologji ‘EndoMedica’

2021-12-12 në ora 11:13

Hormonet luajnë një rol aktiv në ruajtjen e ekuilibrit të trupit. Disa nga këto hormone dhe funksionet e tyre kryesore janë:

* Insulina: ndihmon në kontrollin e nivelit të sheqerit në gjak dhe metabolizmit të trupit tuaj — procesi që e kthen ushqimin që hani në energji

* Tiroide: Kontrollon metabolizmin e përgjithshëm të trupit. Ai rregullon shpejtësinë e funksionimit të shumë organeve dhe indeve.

* Kortizoli: Ai luan një rol në rezistencën e trupit ndaj stresit duke u sekretuar nga gjëndra e mbiveshkore. Ajo rritet në situata akute stresi.

*Paratiroide: Siguron ekuilibrin e kalciumit dhe fosforit duke prekur kockat dhe veshkat.

*Aldosteroni: Kontrollojnë sasinë e lëngjeve të trupit dhe elektroliteve të serumit (Na dhe K) duke prekur veshkat.

* Estrogjeni, testosteroni: Gjendet në përmasa të caktuara tek femrat dhe tek meshkujt. Ata quhen hormone seksuale.

* Adrenalina: Sekretohet nga gjëndra mbiveshkore. Ajo rritet në situata stresuese.

Endokrinologjia dhe Sëmundjet Metabolike merren me këto hormone dhe më shumë. Merret me tepricën dhe mungesën e këtyre hormoneve dhe çrregullimet strukturore në gjëndrën ku sekretohet ky hormon.

Bilanci hormonal është shumë i rëndësishëm për ekuilibrin trupor.

Poliklinika Endomedica, departamenti i Endokrinologjisë, gjithmonë për shëndetin Tuaj!

Tel: +38345 960666

Email: [email protected]

Artikull i sponsorizuar